Jongeren met extra zorg : stimuleren en compenseren met hulp van ICT. - Gombeir, Dirk, ....- (Mechelen : Wolters Plantyn, 2007)
Inhoudsopgave Inleiding ICT en zorg voor leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften ICT als troef bij het ondervangen van beprerkingen Deel 1: technologische hulpmiddelen Deel 2: ICT integreren in een stimulerende en compenserende didactiek Deel 3: implementeren van leerondersteunende ICT-toepassingen Deel 4: op zoek naar geschikt ICT-materiaal In vrijwel elke klas van het basis- of secundair onderwijs zijn er jongeren die een bijzondere zorg vragen van hun leerkrachten en begeleiders: leerlingen met (ernstige) leerstoornissen, slechtziende of slechthorende leerlingen, leerlingen met een motorische beperking, leerlingen met een verstandelijke beperking, hoogbegaafde leerlingen, langdurig zieke leerlingen... Voor deze jongeren zoeken de leerkrachten en begeleiders naar de beste didactische aanpak en de meest adequate ondersteuning. Meer en meer kunnen zij daarvoor een beroep doen op technologische hulpmiddelen. Er bestaan tal van ICT-toepassingen die de beperkingen van leerlingen met
Specifieke onderwijsbehoeften kunnen compenseren. Leerlingen met ernstige leerstoornissen kunnen geholpen worden door tekstverwerker, spellingcontrole, overhoorsoftware, voorleessoftware, mindmapsoftware,... Slechtziende leerlingen kunnen lezen wat op het bord staat met behulp van een laptop en bordcamera. Leerlingen met een verstandelijke beperking kunnen communiceren met prenten,... Natuurlijk rijzen er ook vragen over hoe je ICT op een didactisch zinvolle manier kunt integreren in de klaspraktijk. Wanneer is het zinvol om leerlingen met een leerstoornis met een tekstverwerker te leren werken in de klas, zodat ze hun beperkingen kunnen ondervangen en hoe pak je dit aan? Welke leermogelijkheden biedt WAI-NOT, de aangepaste leeromgeving voor leerlingen met een verstandelijke beperking, in de klas? Hoe kan je via ICT het contact behouden tussen een langdurig ziek kind dat vaak in het ziekenhuis moet verblijven en de klas? Welke mogelijkheden biedt ICT voor de didactische ondersteuning van
Hoogbegaafde leerlingen? Ook zij vragen extra zorg. Daarnaast gaat er ook aandacht naar de implementatie van ICT-hulpmiddelen op school en naar de zoektocht naar geschikt ICT-leermateriaal. Hoe kan je snel oordelen of educatieve software geschikt is voor de doelgroep die je beoogt? Waarop let je best als je zelf toegankelijk en aangepast materiaal wilt ontwikkelen? Waar kan je beginnen met je zoektocht? De redactie vertrekt in dit cahier van het 'handicap creation model'. Volgens deze visie ontstaan 'handicapsituaties' door een wisselwerking tussen persoonsgebonden eigenschappen (zoals een beperking) n omgevingsfactoren. Door de omgevingsfactoren aan te passen, kunnen de handicapsituaties worden voorkomen. Dit cahier ondersteunt de ideen van inclusief onderwijs en zorg op maat, die ook centraal staan in het nieuwe kader van leerzorg dat in 2009 zal worden gelanceerd.
Keywords: Gehandicapte kinderen -- Onderwijs; ICT -- Onderwijs; Leerstoornissen -- Hulpverlening