Nederlands in de onderbouw : een praktische didactiek. - Bonset, Helge (Egbert Helge), 1944-; Ekens, Tiddo, ....-; de Boer, Martien, ....- (Bussum : Coutinho, 2005)
Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Lezen 3. Schrijven 4. Spreken/luisteren 5. Fictie 6. Taalvariatie 7. Informatie over het vak Nederlands op internet Sinds de invoering van de basisvorming is er sprake van een inhoudelijke koerswijziging in het onderwijs van het Nederlands. De kerndoelen leggen de nadruk op communicatief en zelfstandig de eigen taal leren gebruiken. De basisvorming wordt nu weer 'onderbouw', maar de koers van het vak Nederlands blijft dezelfde. Nederlands in de onderbouw biedt (aanstaande) docenten Nederlands een handreiking voor de vormgeving van hun onderwijs. De auteurs behandelen alle vaardigheden die de leerlingen goed moeten leren beheersen: lezen, schrijven, spreken en luisteren. Ze beschrijven van elke vaardigheid de achtergrond en geven suggesties voor oefeningen en toetsing. Op dezelfde wijze komt het onderwijs in fictie en taalvariatie aan de orde. Ieder hoofdstuk wordt geïllustreerd met lesvoorbeelden uit methodes Nederlands, en sluit af met korte beschrijvingen van achtergrondliteratuur. Door de vele suggesties voor opbouw en planning van de leerstof sluit dit boek uitstekend aan bij de onderwijspraktijk van alledag. In de nieuwe vierde, herziene druk van Nederlands in de onderbouw zijn de kerndoelen opgenomen zoals die in 2004 door de minister zijn samengesteld. Dit heeft geleid tot een ingrijpende inhoudelijke herziening van het hele boek. Daarnaast is het formaat en de lay-out van het boek onder handen genomen.
Eerder verschenen o.d.t. : Nederlands in de basisvorming : een praktische didactiek
Keywords: Basisonderwijs -- Nederland; Nederlands -- Basisonderwijs