Het hoger secundair onderwijs in Vlaanderen geschetst : resultaten van de International Survey of Upper Secondary Schools (ISUSS). - Van Petegem, Peter, 1961-; Deneire, Alexia, ....- (Mechelen : Wolters Plantyn, 2003)
Inhoudsopgave 1. Historiek en theoretische aanzet 2. Onderzoeksmethodologie 3. Internationale onderwijsindicatoren in Vlaams perspectief 4. Besluit en toekomstperspectieven De laatste jaren van het secundair onderwijs zijn voor de leerling uitermate belangrijk. Ook op internationaal vlak wordt algemeen erkend dat het 'hoger' secundair onderwijs een belangrijk scharniermoment vormt met verdere studies of de overstap naar de arbeidsmarkt. Als Vlaanderen bovendien wil meedraaien in de kenniseconomie die Europa vooropstelt, dan zal Vlaanderen het eigen onderwijs blijvend kritisch moeten bevragen. Internationaal vergelijkend onderzoek is daarbij van wezenlijk belang. De auteurs gaan op basis van de resultaten van een internationaal onderzoek (International Survey of Upper Secondary Schools) na hoe het 'hoger' secundair onderwijs er in Vlaanderen uitziet, onder meer in vergelijking met andere EU-landen. Concreet worden er indicatoren besproken die betrekking hebben op actuele thema's die de onderwijsbetrokkenen rechtstreeks aanbelangen: - beschikbaarheid, gebruik en ontwikkeling van en samenwerking op het vlak van informatie- en communicatietechnologie (ICT); - relevante karakteristieken van leerkrachten die lesgeven in dat onderwijsniveau; - het gevoerde schoolbeleid ten aanzien van leerlingen in de laatste jaren van het secundair onderwijs; - de ondersteuning die scholen ontvangen, zowel op financieel vlak als in de vorm van feedback. Met deze informatie krijgt de lezer een nauwkeurig zicht op het functioneren van de laatste jaren van het secundair onderwijs in Vlaanderen. Op basis van een diepgaande analyse van de resultaten voor de Vlaamse onderwijswereld, reiken de auteurs vervolgens ook concrete suggesties aan, zowel voor directeurs van secundaire scholen als voor (onderwijs)beleidsmakers.
Keywords: Secundair onderwijs -- Evaluatie -- Vlaanderen