Leerboek psychiatrie voor verpleegkundigen. - Clijsen, M., ....-; Garenfeld, Willy, ....-; Kuipers, G., ....- (Maarssen : Elsevier Gezondheidszorg, 2008)
Dit unieke Leerboek psychiatrie voor verpleegkundigen is bij uitstek een handreiking bij de verpleegkundige diagnostiek, mogelijke interventies en de bejegening van mensen met psychiatrische problemen. Daarnaast biedt het een grondig overzicht van de kenmerken en behandelingsaspecten van de belangrijkste psychiatrische stoornissen. Na een inleiding op de medische en verpleegkundige modelvorming zijn aparte hoofdstukken gewijd aan specifieke psychiatrische stoornissen. Hierbij diende de DSM-IV-TR-classificatie als uitgangspunt. In een aantal thematische hoofdstukken is aandacht geschonken aan overstijgende onderwerpen, waaronder ouderenpsychiatrie, kinder- en jeugdpsychiatrie, verslavingsproblematiek en relevante aspecten uit het gezondheidsrecht. Bij verschillende hoofdstukken is de tekst voorzien van casuïstiek.
Inhoudsopgave : 1. Het biosychosociale model 2. Oriëntatie op psychiatrische verpleegkunde 3. Persoonlijkheidsstoornissen 4. Angststoornissen 5. Posttraumatische stressstoornis en dissociatieve stoornissen 6. Stemmingsstoornissen 7. Schizofrenie en verwante psychosen 8. Eetstoornissen 9. Begeleiding en behandeling bij verslavingsproblematiek 10. Cognitieve stoornissen 11. onverklaarbare lichamelijke klachten 12. Seksuologie 13. Slaap en slaapstoornissen 14. Psychiatrie en somatiek 15. Kinder- en jeugdpsychiatrie 16. Ouderenpsychiatrie 17. organisatie van de geestelijke gezondheidszorg 18. Psychiatrie en recht 19. Forensische psychiatrie 20. Psychiatrische problemen bij mensen met een verstandelijke handicap
Keywords: Psychiatrie