En ... actie! : creativiteit en improvisatie voor groepen en teams. - Kadijk, Joost, ....-; Kortleven, Cyriel, ....- (Zaltbommel : Thema, 2007)
Voorwaarden scheppen In de douche, terwijl je aan het joggen bent, net voordat je in slaap valt . Waar krijg jij je beste ideen? Creatieve oplossingen komen meestal vanzelf wel bovendwarrelen als je maar tijd en geduld genoeg hebt. Maar als je die tijd en dat geduld nou eens niet hebt? Wat dan? Dan is het belangrijk op het goede moment de juiste voorwaarden te scheppen voor een creatief proces. Maar hoe doe je dat? En hoe stimuleer je anderen om het beste uit hun creatieve zelf te halen? Katalysator De oplossing heb je nu in je handen. Want En . Actie! is een boekje vol met katalysatoren en triggers waarmee je iedereen die dat wil (ook die stille willy en dat muurbloempje), een kans kunt geven om innovatieve en ingenieuze oplossingen te verzinnen voor ingewikkelde problemen. Gecombineerde technieken De auteurs hebben technieken uit het improvisatietheater gecombineerd met de drie fasen uit het creatief proces. En uit die cocktail is een verrassende, bruisende en prikkelende nieuwe aanpak ontstaan voor het begeleiden van brainstorms en andere creatieve processen. Alle oefeningen zijn in de praktijk getest en klaar voor gebruik door elke trainer, groepsleider en docent. En . Actie! is het eerste Nederlandstalige boek over het begeleiden en stimuleren van creatieve (groeps)processen en hoort gewoon thuis in de professionele trainersboekenkast. Inhoud: Inleiding Deel 1: THEORIE 1. Hoe mensen en organisaties zich aanpassen in een steeds complexere wereld en welke gevolgen dat heeft 2. Creatief denken 3. Improvisatietheater Deel 2: TOOLBOX En nu ... de echte actie! 4. Toolbox voor een algemene sessie 5. Toolbox voor improvisatievaardigheden 6. Toolbox voor het creatief proces Bijlagen
Keywords: Creatief denken; Teamwerk; Veranderingsmanagement