De menselijke maat : een studie over de relatie tussen gebruiksmaten en menselijke afmetingen, bewegingen en handelingen. - Haak, Prof. ir. A. J. H., ....- (Delft : University Press, 2005)
Bij het ontwerpen van gebouwen heeft men voortdurend te maken met maten die zijn afgeleid van de afmetingen van het menselijk lichaam. Wij vinden deze menselijke maten of veelvouden hiervan terug in de afmetingen van onderdelen van gebouwen, zoals trappen, deuren, keukens en voorwerpen die zijn bestemd voor het gebruik door mensen. Om te voorkomen dat iedere ontwerper opnieuw deze maten zelf moet opmeten is dit boekje. 'De menselijke maat', samengesteld. In deze uitgave worden niet alleen de maten op zich weergegeven, maar ook de relatie tussen de afmetingen en bewegingen van het menselijk lichaam en de maten van bouwkundige elementen in en om de woning. 'De menselijke maat' is op verschillende manieren bruikbaar. Ontwerpers ontlenen hieraan de optimale maten van ruimten die zijn gerelateerd aan ruimtelijke indelingen. Gebruikers vinden hierin wellicht een antwoord op vragen over het hoe en waarom van gehanteerde maten.
Keywords: Arbeidseconomie