Al te naïeve geneeskunde? : materiaal voor de vorming van een oordeel over alternatieve geneeswijzen - Verbrugh, H. S. (Hugo Stephan),1937-, ....-; Kips, Maud, ....- (Kampen : Klement, 2004)
In de jaren '70 an de vorige eeuw reisde de Amerikaanse journalist James Reston door China, waar hij de acupunctuur leerde kennen. Wat Reston daarover naar huis schreef, bracht in het Westen een kleine revolutie op gang in het denken over geneeskunde. Acupunctuur werd opeens populair en in het kielzog daarvan kwamen ook andere medische praktijken en theorieën die tot dusver ondergronds geleefd hadden tevoorschijn: homeopathie, natuurgeneeskunde, paranormale geneeswijzen, en gaandeweg nog vele andere. Sindsdien zijn de alternatieve geneeswijzen onder ons - maar ze wekken nog steeds verbazing en zaaien nog steeds verdeeldheid. In de praktijk vinden voortdurend grotere en kleinere veranderingen plaats, maar inzake de theorievorming gebeurt hoegenaamd niets en zijn we nauwelijks verder dan we in 1970 waren. In plaats van hierover een kritische en systematische discussie te voeren is het thema 'regulier' of 'alternatief' telkens weer een bron van oeverloos geharrewar. Dit boek poogt daar verandering in te brengen.
Keywords: Alternatieve geneeskunde; Alternatieve therapieën