Ontdek het ABC... techniek. - Klinkhamer, Suzanne, ....-; Mulderink, Barbara, ....- (Utrecht : Schoolsupport, 1997)
De Stuurgroep Techniek Primair Onderwijs in Nederland kreeg van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen van 1993 tot 1997 de opdracht de aandacht voor techniek in het Primair Onderwijs (basisonderwijs) te bevorderen en de integratie van techniek in het onderwijsaanbod te stimuleren. Eén van de resultaten daarvan is een reeks prentenboeken voor jonge kinderen waar 'techniek' in vele facetten in aan bod komt. Dit is het eerste prentenboek uit een reeks van drie. Op de bijbehorende cd-rom wordt elke prent hernomen met bewegende beelden en zoekplaatjes. In het boek horen bij elke letter van het alfabet een plaatje en een versje die te maken hebben met 'technische dingen': van de a van asfalt en de b van bruggen tot de z van zeep. Bij sommige prenten en versjes is de relatie met de wereld van de techniek erg duidelijk, bij andere is dat minder het geval. Een cd-speler, elektriciteit, een fiets en een koffiezetapparaat zullen kinderen spontaan bij 'technische spullen' rangschikken. Een parasol, Quasar (!), een uniform en yoghurt zijn dan weer minder duidelijk. De tekeningen zijn in zwartomlijnde heldere kleuren uitgevoerd. De inhoud van de versjes is toegankelijk voor kinderen van 5 tot 8 jaar, maar de versjes klinken soms wat geforceerd. Na een korte instructie door een volwassene kunnen kinderen zelfstandig spelen met de cd-rom. In- en uitklikken worden duidelijk aangegeven. Op de tekeningen toont een handje waar je mag klikken om iets nieuws te ontdekken. Leuk zijn de bewegende plaatjes van een wekker bij de e van elektriciteit en de fiets bij de letter f. Ook de v van vliegtuig biedt veel 'klikmogelijkheden'. Jammer van de fouten bij de zoekplaatjes van de telefoon en het spoor. Bij het eerste wordt aangegeven dat men vier correcte plaatjes kan vinden, terwijl het er maar drie zijn en bij het tweede zijn slechts twee correcte plaatjes te vinden in plaats van de beloofde drie.
Leeftijd: vanaf 7 jaar
Keywords: Techniek