In beeld : personen met een handicap: dialoog over mogelijkheden en hindernissen. - Wuyts, Ben, 1947-; Andries, Geert, ....- (Destelbergen : SIG, 2008)
Inhoudsopgave Deel 1 Over beeldvorming van personen met een handicap en hun participatie in de maatschappij, vroeger en nu Jongeren met een handicap Ontmoetingen met mensen met een handicap Een lichaam als een te nemen hindernis Correcte beeldvorming van mensen met een verstandelijke handicap: een mogelijke weg Het woord 'handicap' onder de loep: etymologie en begripsomschrijving Inclusie als levensbeginsel: een pleidooi Bespot, vernederd en uitgesloten? Beeldvorming van mensen met een handicap, vroeger en nu Onderwijs aan kinderen met een handicap, van toen naar nu Deel 2 Personen met een handicap in de samenleving: Dialoog over mogelijkheden en hindernissen Ten geleide Diversiteit Levenskwaliteit Maatschappij en onderwijs Tot slot Deel 3 In beeld: personen met een handicap (zie dvd in de binnenkaft van het boek) Beeldfragmenten uit de interviews en gesprekken van deel 2 In onze dagelijkse omgeving overheersen vaak nog ongenuanceerde, versteende beelden, misverstanden en vooroordelen
Over mensen met een handicap. Gedachten en beelden die helemaal niet met de realiteit stroken, zijn nog wijd verspreid. Dit heeft een negatieve invloed op ons gedrag en op onze houding. Het kleurt ook maatschappelijke reacties en beleidsbeslissingen. Bovendien heeft het een niet te onderschatten effect op het zelfbeeld van mensen met een handicap. Correcte beeldvorming en de maatschappelijke positie van personen met een handicap behoren tot de aandachtspunten van Sig. Dit boek en de bijbehorende dvd gaan uitgebreid in op het thema. We starten met een aantal inspirerende teksten van Ben Wuyts. Daarna laten we vijf academici aan het woord als vertrekpunt voor enkele rondetafelgesprekken, waaraan zowel mensen met een handicap als hun ouders deelnemen. Het geheel levert boeiend (educatief) tekst- en beeldmateriaal op (o.a. bruikbaar in vorming en opleiding) en leidt tot n conclusie: het is belangrijk om mensen met verschillende handicaps in het dagelijks leven te willen ontmoeten, met hen
Te praten en met hen samen te werken.
Keywords: Gehandicapten -- Beeldvorming