Zorgboek : manisch-depressieve stoornis. - Coene, E. H., ....-; Kok, S., ....-; Kollaard S., ....- (Amsterdam : Stichting September, 2005)
Inhoudsopgave 1 Manisch-depressieve stoornis in het kort 2 Wat is een manisch-depressieve stoornis? 3 De diagnose 4 De behandeling in grote lijnen 5 Behandeling met medicijnen 6 Omgaan met bijwerkingen 7 Lange tijd medicijnen gebruiken 8 Psychotherapie 9 Andere behandelingen 10 Partner, kinderen en naasten 11 Seksualiteit 12 Kinderwens en zwangerschap 13 Werk 14 Zelfdoding 15 Leren ontspannen 16 Omgaan met beperkingen 17 Een episode zien aankomen 18 Overzicht van de hulpverlening 19 Opname 20 Organisaties die u kunnen steunen 21 Ziektekosten 22 Ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid 23 Patiëntenrecht en juridische regelingen 24 DSM-IV 25 Meer informatie 26 Index (lijst van trefwoorden)
Iedereen kent pieken en dalen. Wie op het nippertje de bus mist is gerriteerd, terwijl iemand die net zijn rijbewijs heeft gehaald erg blij is. Ook bij een manisch-depressieve stoornis (MDS) is sprake van pieken en dalen, maar deze hebben een heel ander karakter. Als u MDS hebt, maakt u hevige stemmingswisselingen door, zonder dat daar een duidelijke aanleiding voor is. Bovendien bewegen de stemmingen zich van het ene naar het andere uiterste. Bij een manie bent u energiek, uitgelaten en opgewekt. Tijdens een depressie bent u juist zeer somber, beleeft u aan niets meer plezier en voelt u zich onzeker en moe. Aanpak MDS gaat niet vanzelf over. U houdt er uw hele leven in meer of mindere mate last van. Gelukkig is er wel iets aan te doen. Door een behandeling, steun van de omgeving en een goede zelfzorg, lukt het vaak om de ziekte onder controle te houden en de vervelende gevolgen ervan te beperken. Betrouwbare informatie In dit boek vindt u antwoorden op uw vragen over MDS en kunt u nog eens nalezen wat uw arts u al heeft verteld. Daarnaast vindt u tal van praktische tips. Ook mensen die dicht bij u staan, zoals uw partner of familieleden, kunnen veel aan dit boek hebben. Kortom: dit boek is een praktische en betrouwbare gids in uw leven met een manisch-depressieve stoornis.
Keywords: Manisch-depressieve psychose