Pubergids autisme : een praktische handleiding. - Van Der Velde, Caroline, ....- (Amsterdam : Nieuwezijds, 2008)
Inhoudsopgave 1 Inleiding 2 De omgekeerde wereld 3 Puberteit 4 Op weg naar de middelbare school 5 De grote overstap naar de middelbare school 6 Orde scheppen 7 Huiswerk plannen 8 Leren 9 Aantekeningen en boekverslagen 10 Stage, een baantje of vakantiewerk 11 Ik zie aan je gezicht 12 Gezocht: vriend! 13 Lief, liever, verliefd 14 Gevaren 15 Vrije tijd & hobby's 16 Zelfstandig Bijlagen A Een verslag voor je nieuwe school B Oneliners voor docenten Als puber ga je op zoek naar wie je bent en hoe je in de wereld staat. Als je autisme hebt, komt daar nog een vraag bij: wat hoort bij jou en wat hoort bij je autisme? De puberteit is een goed moment om te leren hoe autisme je functioneren benvloedt: om zelfstandig te worden, zul je zelf oplossingen moeten vinden en je eigen stem moeten krijgen. Zo word je minder afhankelijk van je omgeving. En als je zelf weet wanneer je hulp nodig hebt, kun je daarom vragen - dat werkt beter dan je afsluiten. Na de 'Oudergids autisme' (2004) nu het vervolg van
Deze auteur met een puberzoon met autisme en professioneel begeleider van kinderen met autisme. Over de hoofden heen van (normaalbegaafde!) pubers met autisme storten 'deskundigen' allerlei strategien en handelingsplannen uit. Echter, ook pubers met autisme moeten zelf aan de gang met hun zoektocht naar zichzelf en vooral naar 'wat hoort bij mij en wat hoort bij mijn autisme'. Dit is dan ook het uitgangspunt van dit handboek: het helpen bij het vinden van antwoorden op de grote en kleine vragen van het puberleven met autisme en het geven van vele praktische tips. Ingegaan wordt bijvoorbeeld op veranderingen van lichaam en geest, orde scheppen, hoe leer je leren, intimiteit, hoe maak en behoud je vrienden en zelfstandigheid. In de opmaak is dit voor de doelgroep uitermate geschikte boek - zeer begrijpelijk - aan de saaie kant: zo weinig prikkels als mogelijk! Bevat enkele zwart-wittekeningen en bijlagen (bijvoorbeeld oneliners voor docenten, gethematiseerde lijst van websites, literatuur-
En bronenlijst). Ook geschikt voor ouders en hulpverleners.
Keywords: Autistische kinderen; Puberteit