Ondersteuning mobiliseren vanuit netwerken. - Mur, Luuk, ....-; Heijs, Nelly, ....- (Soest : Nelissen, 2007)
Wat is er nodig om succesvoller te zijn en hoe kunnen we mensen helpen bij het verbeteren van de kwaliteit van hun leven? De auteurs laten zien welke eigenschappen kenmerkend zijn voor succes of falen en gaan in op omstandigheden die de hulpvrager zelf kan benvloeden, zodat hij meer greep op zijn leven krijgt. De hulpverlener/supportmedewerker leert in dit boek hoe hij het zelfmanagement van de hulpvrager kan verbeteren. Met talloze voorbeelden lichten de auteurs deze manier van werken toe. Na bestudering van het boek kan de hulpverlener/supportmedewerker zelfstandig aan de gang gaan. De methode community support is een snel groeiende vorm van hulpverlening. Bij community support krijgt de directe omgeving, samenwerkend in een steungroep, een belangrijke plaats. Een persoon die vanwege persoonlijke of sociale problemen hulp behoeft, kan het succes of falen van de hulp zelf sterk benvloeden. Een belangrijke methode is het mobiliseren van de mensen in de directe omgeving (familie, vrienden
Collega's, buren en dergelijken). Dit uitstekend geschreven boekje geeft aan hoe dit sterk in betekenis toenemende middel van 'community support' kan bijdragen aan een een succesvolle levensstijl. Hulpverleners krijgen een rijk beeld van de mogelijkheden om het sociale netwerk van een hulpvrager in te zetten en te versterken. Het boekje is voorzien van een nuttige begrippenlijst en diverse bijlagen met nuttige hulpmiddelen, formulieren, evaluatiecriteria, sterkte/zwakte-analyses, relevante websites en dergelijke. De twee auteurs zijn werkzaam als psycholoog respectievelijk andragoge. Dit boekje laat zich zonder sociaal-agogische voorkennis lezen. Een nuttige uitgave voor hulpverleners en studenten (hbo-niveau)
Inhoudsopgave : Voorwoord Inleiding 1 Wat is community support? 2 Zelfmanagement 3 Voorwaarden voor een succesvolle levensstijl 4 Met de hulpvragen steun organiseren vanuit het netwerk 5 Problemen in het sociale netwerk en netwerkverbetering 6 Op weg naar een succesvollere levensstijl 7
Ja, maar - Begrippenlijst Bijlage 1: Kenmerken community support Bijlage 2: Sterkte-zwakteanalyseformulier Bijlage 3: Netwerken uitbreiden en relaties verbeteren Bijlage 4: Evaluatiecriteria sociaal netwerk Bijlage 5: Participatie- en ondersteuningsplan Bijlage 6: Evaluatieformulier Bijlage 7: Methoden van de supportmedewerker Gebruikte literatuur Genoemde websites
Keywords: Netwerken -- Hulpverlening