In-Com-Clusie : inclusie door communicatieontwikkeling en -ondersteuning. - van Balkom, Hans, 1954-; Knoops, Jan, ....- (Leuven : Acco, 2008)
Dit boek is een praktijkboek met voorbeelden van ondersteuning voor kinderen en jongeren met verstandelijke en meervoudige beperking bij integratie en participatie, ofwel inclusie, in onze sterk geletterde, talige maatschappij. Daarom ligt de kern van onze inclusiebenadering op het toegankelijk maken van taal, communicatie en geletterdheid voor deze groep kinderen en jongeren. Het spreektvanzelf dat daarbij ook gerichte aandacht wordt besteed aan de inrichting van aanpassingen in de sociale leefomgeving van de kinderen. Dit boek bevat ook hoofdstukken over snoezelen, multisensorische stimulering en integratie, en een uitgebreid programma voor vrije tijd en naschoolse opvang. Ook de spraak- en taalontwikkeling, communicatie en vroege geletterdheid van peuters en kleuters met zeer ernstige spraak- en taalmoeilijkheden en verstandelijke beperkingen komen aan bod. In-Com-Clusie is interessant voor groepsleiders, diagnostici en behandelaars in kinderdagcentra, woonzorggroepen, activiteitenbegeleiding, naschoolse opvang en voor leerkrachten in het speciaal of bijzonder onderwijs. In dit boek, dat teruggaat op het Belgisch-Nederlandse 'In-com-clusie'-project, bieden verschillende specialisten concrete voorbeelden voor het ondersteunen van kinderen en jongeren met een handicap bij integratie in en participatie aan de maatschappij. Een centrale rol is daarbij weggelegd voor taal, communicatie en geletterdheid.
In een eerste deel vinden we stukken over de mogelijkheden van zogenoemde 'multisensorische ruimten' en 'snoezelen'. Een tweede luik gaat in op het KLINc-atelier, een ruimte voor het beleven en verwerven van communicatieve en talige vaardigheden, en op geletterdheid bij kinderen met cerebrale parese. Een derde deel bekijkt de ondersteuningsmogelijkheden in de buitenschoolse opvang van kinderen met een handicap uit kwetsbare gezinnen. Het boek sluit af met enkele interviews met ouders en begeleiders over de beschreven projecten. De theoretische invalshoek van dit boek is zeker interessant, maar door de veelheid aan informatie en de monotone lay-out is het betoog niet altijd gemakkelijk te volgen. Met enkele tabellen, zwart-witfoto's en bibliografien per hoofdstuk.
Leesvoorwaarden bij kinderen met cerebrale parese Deel 3. Handicap in kwadraat: persoonlijke assistentie en opvang van kinderen met een handicap uit kwetsbare gezinnen Hoofdstuk 1. Ontwikkelingsstimulering in de buitenschoolse kinderopvang Hoofdstuk 2. Sensorische, motorische en cognitieve ontwikkelingsstimulering in de buitenschoolse kinderopvang Hoofdstuk 3. Kansarmoede en opvoedingsondersteuning in de buitenschoolse kinderopvang Hoofdstuk 4. Evaluatie van de opvang en de kinderen door de begeleiding en de ouders Hoofdstuk 5. Uitbouw van de buitenschoolse kinderopvang voor kinderen met een handicap.
Keywords: Gehandicapte kinderen -- Integratie; Inclusie -- Gehandicapten