Wat elke professional over verslaving moet weten : canon verslaving. - van der Stel, Jaap, 1953- (Houten : Bohn Stafleu Van Loghum, 2007)
Inhoudsopgave 1 Middelen, gebruik en gebruikers 1.1 Inleiding 1.2 Gebruik van psychoactieve stoffen 1.3 Kenmerken van psychoactieve stoffen 1.3.1 Verschillen en overeenkomsten 1.3.2 Verslavende werking 1.4 Risico's en ongewenste effecten 1.5 Epidemiologische gegevens 1.5.1 Algemeen 1.5.2 Alcohol 1.5.3 Tabak 1.5.4 Drugs 1.5.5 Internationale vergelijking 1.5.6 Kansspelen 2 Misbruik en afhankelijkheid 2.1 Inleiding 2.2 Begrippen 2.3 Risicofactoren van misbruik en afhankelijkheid 2.4 Medische gevolgen van misbruik en afhankelijkheid 2.5 Beloop van afhankelijkheid 2.6 Psychobiologie van afhankelijkheid 2.7 Literatuur bij dit hoofdstuk 3 Maatschappelijke gevolgen en overheidsbeleid 4 Behandeling en zorg bij verslaving 4.1 Inleiding 4.2 Structuur van de verslavingszorg 4.2.1 Ambulante voorzieningen 4.2.2 Klinische voorzieningen 4.3 Werking van de verslavingszorg 4.3.1 Preventie van verslavingsproblemen 4.3.2 Hulpverlening aan verslaafden 4.4 Zorg aan verslaafden 4.4.1 Voorbereiden, initiren
En organiseren van hulp 4.4.2 Bestrijden intoxicatie 4.4.3 Beperken van schade 4.4.4 Motiveren tot verandering 4.4.5 Voorkomen van terugval 4.4.6 Verlenen van praktische zorg 4.4.7 Behandelen van psychiatrische comorbiditeit 4.4.8 Behandelen volgens wetenschappelijke richtlijnen 4.4.9 Patiëntenparticipatie 5 Aanvullende informatie 5.1 Algemeen 5.2 Organisaties 5.3 Handboeken 5.4 Tijdschriften Dit boek is onmisbaar voor alle personen die zich, professioneel of in lerende of opleidende rol, in of rond de verslavingszorg bewegen. Het is een unieke publicatie op gebied van kennisoverdracht, bekwaamheidsontwikkeling, onderwijs en opleiding. Dit gedegen overzicht van de belangrijkste onderdelen van verslaving en verslavingszorg kan beschouwd worden als canon en tegelijkertijd als 'body of knowledge' van dit vakgebied. De focus is in dit boek gericht op gebruik, misbruik en afhankelijkheid van psychoactieve stoffen, met name op alcohol, herone, cocane en cannabis. Hoewel de verslavingszorg
In Nederland al meer dan een eeuw bestaat, is er niet eerder een handleiding verschenen dat specifiek voor het hoger onderwijs (m.n. HBO) is geschreven. Aan dit boek liggen geselecteerde teksten - tientallen artikelen, handboeken, richtlijnen en literatuurstudies - ten grondslag die qua actualiteit, leesbaarheid en empirische onderbouwing voldoen aan de hoge normen die de Raad voor Bekwaamheidsontwikkeling stelt. Deze Raad heeft de opdracht om 'moderne verslavingskunde' te bevorderen in opleidingen, trainingen en na- en bijscholing van professionals in de gezondheidszorg. De handleiding kent 4 hoofdstukken: Middelen, gebruik en gebruiker Misbruik en verslaving Maatschappelijke gevolgen en overheidsbeleid Behandeling en begeleiding bij verslaving Om ruimte te besparen wordt in de tekst verwezen naar websites wanneer daar uitmuntende en actuele overzichten en praktische informatie over hulpverlening staan.
Keywords: Verslaving -- Hulpverlening; Verslaving