Logica voor verpleegkundigen : de basis voor kritisch redeneren in de verpleegkunde. - Van der Werf, Frans, ....-; Nieweg, Roos M. B., ....-; Paans, Wolter, ....- (De Haag : Lemma, 2008)
De veranderingen in de gezondheidszorg doen een beroep op het kritisch redeneren van verpleegkundigen en paramedici. In het hbo wordt dan ook in toenemende mate aandacht besteed aan het kritisch redeneren, waarbij studenten wordt geleerd om hun klinische keuzes zorgvuldig af te wegen en te verantwoorden. Het instrument dat hiervoor bij uitstek geschikt is, is de logica. In Logica voor verpleegkundigen worden de formele aspecten van logica zonder voorkennis voor iedereen toegankelijk gemaakt door de eenvoudige uitleg en de praktijkvoorbeelden. Denk hierbij aan de problemen die ontstaan bij de overdracht door vage definities; het verwarren van noodzakelijke en voldoende voorwaarden bij het stellen van diagnoses; problemen omtrent de causale relaties tussen symptomen en oorzaken en het trekken van betrouwbare conclusies bij het beoordelen van klinische keuzes bij het verpleegkundig handelen. Voor dat laatste biedt het boek de lezer twee beslissingsprocedures: het gebruik van Venn-diagrammen en de waarheidstafels die aan de hand van een stappenplan worden uitgelegd en toegelicht. Het boek is tevens te gebruiken als een naslagwerk bij het evalueren en beoordelen van onderzoeksresultaten en verpleegkundige handelingen.
Keywords: Redeneren; Verpleegkunde