Handboek samenlevingsopbouw in Vlaanderen. - Desmet, André, ....-; Baert, Herman, 1946-; Bouverne-De Bie, Maria, 1951- (Brugge : Die Keure, 2008)
Dit is de derde volledig herwerkte uitgave van het Handboek Samenlevingsopbouw in Vlaanderen. Geheel in de lijn van de vorige edities focust het handboek op het brede en zeer diverse geheel van initiatieven die op het lokale vlak burgers in beweging brengen om de kwaliteit van het samenleven en van de samenleving te verbeteren. De opeenvolgende artikels verduidelijken de theorie van de samenlevingsopbouw, bieden analyses van maatschappelijke ontwikkelingen en ermee samenhangende sociale problemen, illustreren hoe de samenlevingsopbouw op die problemen inspeelt en reiken methodische kaders aan. Kritische vragen over de bijdrage en de maatschappelijke betekenis van dit werk, worden niet uit de weg gegaan. Zijn brede invalshoek en de nagestreefde diepgang geven het handboek zowel het karakter van een inleidend studieboek als van een naslagwerk voor een ruime doelgroep. Het biedt al wie nood heeft aan een grondige introductie in de samenlevingsopbouw geschikt studiemateriaal: docenten en studenten
In het hoger onderwijs, cursusleiders en deelnemers aan bijscholingen,mensen die via zelfstudie hun competenties willen verruimen. Wie al meer vertrouwd is met het vakgebied maar aan herbronning toe is, komt in het handboek nieuw onderzoek op het spoor en vindt uitgebreide literatuurverwijzingen. Het boek is niet alleen voor medewerkers van het gesubsidieerde opbouwwerk geschreven. Ook professionals en beleidsverantwoordelijken die op aanverwante terreinen actief zijn, zoals het lokaal sociaal beleid, het jeugd- en cultuurbeleid, de inspraakbegeleiding, het jeugdwelzijnswerk, het maatschappelijk werk, het vormingswerk, ..., zullen er nuttige informatie, inspirerende denkkaders en stof tot reflectie in vinden. Hoewel de structuur van de vorige editie werd behouden, is dit een quasi volledig nieuw boek. Bepaalde bijdragen zijn geactualiseerd tot grondig herzien, een groot aantal is nieuw. De keuze voor een reader is ongetwijfeld mede verantwoordelijk voor het volume van het boek. Die optie is geheel
En al ingegeven door de wens om een brede schaar van auteurs, zowel academici als practici, allen gespecialiseerd op hun domein, aan het woord te laten. Dat komt de verscheidenheid van gezichtspunten en de diepgang van de bijdragen ten goede
Inhoudsopgave : Deel 1. Samenlevingsopbouw als sociaal-agogische interventie op lokaal niveau 1. Werken aan de samenleving: een sociaal-agogische invalshoek door Andr Desmet 2. Concepten van samenlevingsopbouw: een meervoudig perspectief door Herman Baert 3. Participatie: een sleutelbegrip in de samenlevingsopbouw door Maria Bouverne-De Bie en Sven De Visscher 4. De buurt als socialisatiekader: een driedimensionele belevenis? door Sven De Visscher 5. Opbouwwerkers: positie, profiel en rollen door Herman Baert Deel 2. Maatschappelijke ontwikkelingen en sociale politiek 6. Het begin van de 21ste eeuw, een sociologische tijdsdiagnose door Frans Lammertyn 7. Het spanningsveld tussen activering en rechtsontwikkeling door Bernard Hubeau en Dirk Geldof 8. Bestuurlijke
Vernieuwing in de lokale besturen door Filip De Rynck en Mark Suykens 9. Middenveld en democratisch burgerschap door Andr Desmet Deel 3. Samenlevingsopbouw op het terrein 10. Wonen en woonbeleid: een blijvend actieterrein voor samenlevingsopbouw door Luc Goossens, Andr Desmet en Anny Stevens 11. Hoe werken aan werk? door Fons Leroy en Francis Holderbeke 12. Het onderwijsopbouwwerk, een stimulans tot samenwerking tussen school, ouders en buurt door Nicole Vettenburg, Luc Vanden Bogaerde en Veerle Vyverman 13. Toegankelijkheid realiseren: een permanente opdracht door An Piessens, Koen Hermans en Nicole Vettenburg 14. Samenlevingsopbouw en etnisch-culturele diversiteit. Toenemende polarisering in de samenleving door Luk Groffy, Ilse Hackethal, Judith Vink en Heidi Zwaenepoel 15. Interventiestrategien in de armoedebestrijding door Danielle Dierckx Deel 4. Varianten van samenlevingsopbouw 16. Decretaal erkende samenlevingsopbouw: de opbouwwerksector in het middenveld door Herman Baert en Luc Verbeke 17.
Buurtwerk: ontmoetingsplaats en participatiekanaal voor bewoners door Luc Verbeke en Patrick Anthone 18. Streekppbouwwerk of samenlevingsopbouw op het platteland door Chris Verstraete 19. De participatieve planner door Marc Martens 20. Betekenis van de georganiseerde inspraak voor de lokale samenleving door Mark Suykens 21. Samenlevingsopbouw en sociale bewegingen door Maarten Loopmans 22. Samenlevingsopbouw in Europa door Gerard Hautekeur en Paul Henderson Deel 5. Van strategische planning tot projectmatig werken 23. Samenlevingsopbouw in strategische planningscontext door Aim Heene en Luk Groffy 24. Projectmatig werken: een handzaam model op de werkvloer door Luc Verbeke 25. Participatieve diagnose door Liesbeth Smeyers 26. Doelbepaling door Herman Baert 27. Strategiebepaling in de samenlevingsopbouw door Andr Desmet 28. Evaluatie van projecten: leren om bij te sturen door Hugo Couder en Bob Peeters Deel 6. Methoden 29. De aanpak van een omgevingsanalyse door Wouter Hennion en Nancy Van Landegem 30.
Participatief werken met de doelgroep door Rita L'Enfant 31. Leren in opbouwwerk: een haalbare kaart door Lies Beunens en Geert Sterck 32. Samenwerking tussen organisaties: handvaten voor een praktijk van netwerkvorming door Rita L'Enfant 33. Beleidsbenvloeding vanuit de samenlevingsopbouw door Luc Verbeke 34. Nieuwe media en samenlevingsopbouw door Gerard Hautekeur en Jan Steyaert
Keywords: Opbouwwerk -- Vlaanderen