Het burger-ei : perspectieven op lokale burgerparticipatie. - Verhoeven, Sofie, ....-; Beké, Wouter, ....-; Caron, Bart, ....-; Charkaoui, Naima, ....- (Brussel : SoCiuS, 2008)
Met deze publicatie wil SoCiuS het debat over lokale burgerparticipatie stimuleren. De publicatie vormt een aanzet om mee na te denken over de manier waarop onze democratie uitgebreid en verfijnd kan worden, inspelend op de huidige maatschappelijke realiteiten. De publicatie bestaat uit drie delen. In een eerste deel licht Sofie Verhoeven concepten toe die verband houden met burgerparticipatie. Evoluties in burgerschap en democratie worden geduid en mogelijkheden en valkuilen voor een verdere uitdieping van democratie en burgerschap geschetst. In het tweede deel reflecteren professionals uit het sociaal-cultureel volwassenenwerk over vragen als: Herkennen zij de omschreven ontwikkelingen? Kan het volwassenenwerk een bijdrage leveren tot een verfijning van de democratie? In het laatste deel komen sleutelfiguren en experts aan het woord uit belendende werkvelden, de wetenschap, het middenveld, de overheden en de politiek.
Inhoudsopgave : Deel 1: hoe zit het met lokale burgerparticipatie Deel 2: bijdragen uit het sociaal-cultureel volwassenenwerk Deel 3: bijdragen van buiten het sociaal-cultureel volwassenenwerk
Keywords: Burgerparticipatie -- Vlaanderen; Burgerschap; Democratie; Sociaal-cultureel werk