Zes denkende hoofddeksels. - De Bono, Edward, 1933- (Amsterdam : Business Contact, 2008)
Dr. Edward de Bono (1933) wordt beschouwd als een internationale autoriteit op het gebied van conceptueel denken. In dit boek stroomlijnt hij op een originele manier het besluitvormingsproces. Het denkproces wordt opgesplitst in zes denkniveaus, voorgesteld door zes verschillende hoeden. - De witte denkhoed: Maagdelijk wit denken, in de vorm van feiten, cijfers en informatie. - De rode denkhoed: Een 'rood waas' voor de ogen, in de vorm van emoties en gevoelsoordelen, alsmede vermoedens en ingevingen (intuïtie). - De zwarte denkhoed: De 'advocaat van de duivel', negatieve beoordeling; waarom iets 'niet' zal functioneren. - De gele denkhoed: Zonneschijn, helderheid en optimisme: positieve beoordeling, constructieve bijdragen, opsporen van kansen (oppurtunisme). - De groene denkhoed: Vruchtbaarheid: creativiteit, zaden die ontkiemen en tot wasdom komen, beweging, provocatie. - De blauwe denkhoed: Afstandelijkheid en controle: de dirigent van het denken, denken over denken.
Keywords: Besluitvorming -- Psychologie; Denken