Ergotherapie bij de ziekte van Parkinson : een richtlijn van Ergotherapie Nederland. - Sturkenboom, Ingrid, ....-; Thijssen, Marjolein, ....- (Den Haag : Lemma, 2008)
De ziekte van Parkinson is een progressieve ziekte die in toenemende mate gepaard gaat met beperkingen in het uitvoeren van dagelijkse handelingen. Ergotherapie levert een belangrijke bijdrage aan de behandeling van mensen met de ziekte van Parkinson, door met de persoon en zijn omgeving te werken aan optimale participatie in de samenleving. Ergotherapie bij de ziekte van Parkinson, een evidence-based richtlijn van Ergotherapie Nederland, is een systematische landelijk ontwikkelde leidraad voor ergotherapeutische zorg voor mensen met de ziekte van Parkinson en hun mantelzorgers. Evidence uit wetenschappelijke literatuur, meningen van ervaren ergotherapeuten en praktische overwegingen en ervaringen van parkinsonpatiënten en mantelzorgers ten aanzien van uitvoerbaarheid, zijn de basis voor de richtlijn. Deze geeft aanbevelingen voor: - de indicatie voor ergotherapie bij de ziekte van Parkinson; - de ergotherapeutische diagnostiek (middelen en methoden, tijdsplanning en locatie); - de ergotherapeutische behandeling (specifieke interventies, tijdsplanning en locatie). De richtlijn voorziet in een beschrijving van de ziekte van Parkinson en de gevolgen voor activiteiten en participatie. Eenendertig aanbevelingen, de kern van de richtlijn, geven op systematische wijze antwoord op de belangrijkste praktijkvragen. Twee werkkaarten bieden een snel overzicht van het diagnostische proces en de therapeutische interventies.
Keywords: Ziekte van Parkinson -- Ergotherapie