De taal van Alzheimer leren spreken : een handreiking in de verzorging van mensen met de ziekte van Alzheimer. - Koenig Coste, Joanne, ....-; Butler, Robert Neil, 1927-2010; Maes, Marianne, ....- (Amsterdam : Candide, 2007)
Joanne Koenig Coste is bekend om haar pionierswerk in de zorg voor Alzheimerpatiënten. Toen haar echtgenoot op middelbare leeftijd progressieve dementie kreeg ontwikkelde ze een baanbrekende methode om mensen met Alzheimer te verplegen. Veel materiële en emotionele problemen waarmee deze patiënten en hun zorgverleners tijdens het ziekteproces worden geconfronteerd, kunnen worden vermeden. De vijf basisprincipes, die de kern van Joanne Koenig Coste's 'habilitatieve' methode vormen, nodigen partners en andere betrokkenen uit mee te gaan in de belevingswereld van de Alheimerpatiënt. Uitgaande van haar vijf principes en de resterende vaardigheden van de patiënt, waarborgen verzorgers zolang mogelijk de zelfstandigheid en de waardigheid van, en de communicatie met de patiënt. De taal van Alzheimer leren spreken verandert radicaal onze houding tegenover de ziekte van Alzheimer en onze omgang met hen die eraan lijden. De taal van Alzheimer leren spreken bevat honderden praktische tips om het leven van patiënt en verzorger te veraangenamen en draaglijk te houden. - Hoe ga je om met de diagnose en voel je aan of de patiënt erover wil praten - Hoe laat je iemand met Alzheimer op een tactvolle manier stoppen met autorijden - Hoe pas je de inrichting en de verlichting van de woning aan aan de behoeften van de patiënt - Hoe maak je de maaltijden en het zich verzorgen zo aangenaam mogelijk - Hoe ga je om met eventuele zwerfneigingen, achterdocht en agressie van de patiënt
Keywords: Geriatrie; Verpleegkunde