De toekomst is groen : warm, plat en vol. - Friedman, Thomas L., 1943- (Amsterdam : Nieuw Amsterdam, 2008)
De wereld wordt warmer, onverwacht sneller en zelfs exponentieel. Landen als India en China groeien in een enorm tempo, niet alleen in bevolking, maar ook in rijkdom, waardoor de behoefte aan 'smerige' brandstoffen sterk toeneemt. Friedman, eerder bekend geworden door zijn boek over globalisering, 'De aarde is plat' (2005)*, pleit voor een nieuwe vorm van energietechnologie, gebaseerd op staatsingrijpen, investeren in alternatieve energie, belastingvoordeel voor producenten van schone energie, belasting op uitstoot van CO2 en een prijsdrempel voor vervuilende brandstoffen. Friedman legt de nadruk op een Amerikaanse dominantie bij dit streven en richt zich daarbij voornamelijk op een Amerikaans publiek. Het boek besluit met een register; een literatuurlijst ontbreekt.
Keywords: Duurzame energie; Energiebeleid; Klimaatveranderingen