Is de thuiszorg onderontwikkeld? : onderzoek naar de ontwikkelingsmogelijkheden van de thuiszorg in het algemeen en de thuisverpleging in het bijzonder. - Pacolet, Jozef, 1951-; Merckx, Sigrid, ....-; Peetermans, Annick, ....- (Leuven : HIVA, 2008)
De vraag 'Is de thuiszorg onderontwikkeld?' was het uitgangspunt van dit onderzoek in opdracht van de Vlaamse Federatie van Diensten voor Thuisverpleging. Een antwoord was al gegeven in tal van partiële analyses die wij in het verleden maakten en waar wij vooral wezen op de vele mogelijkheden voor de verdere uitbouw van de thuiszorg. In deze studie actualiseren wij dit antwoord op de vraag, en zijn onderliggende vraag naar verdere ontwikkelingsmogelijkheden. De thuisverpleging is niet los te zien van de ontwikkeling van andere thuiszorgdiensten, die wij naast de thuisverpleging mee in beeld brengen. Ook de institutionele zorg, het alternatief van thuiszorg, is in detail bekeken voor de ouderenzorg. Deze verkenning van de evidentie gebeurde op basis van bestaande informatiebronnen over de activiteiten in de sector van de thuisverpleging en thuiszorg, maar ook op basis van microdatabanken als de individuele gegevens beschikbaar binnen de ziekteverzekering en de drie golven van de gezondheidsenquête. Deze bronnen lieten toe zowel vraag als aanbod naar de thuisverpleging beter te begrijpen, en ze te situeren in een subregionaal, regionaal én internationaal perspectief. Het rapport concludeert dat de thuiszorg en de thuisverpleging, die een behoorlijke leeftijd hebben bereikt, uiteraard niet meer onderontwikkeld zijn in onze goed uitgebouwde verzorgingsstaat. Er zijn echter nog tal van verdere ontwikkelingsmogelijkheden in onze vergrijzende samenleving, die zij prioritair ook zouden moeten krijgen.
Keywords: Thuisverpleging; Thuiszorg