Steden lezen : de stille wording van Europa. - Schlögel, Karl, 1948- (Amsterdam : Atlas, 2008)
De auteur van dit boek is van professie historicus en slavist en geldt als een van de grootste kenners van Midden- en Oost-Europa. Als hoogleraar is hij werkzaam aan de Europa Universiteit Viadrina in Frankfurt an der Oder. Deze uitgave verhaalt over de vereuropeanisering van de steden in Oost-Europa na de Wende in 1989. De auteur heeft zowel voor als na de Wende veel steden in Oost-Europa bezocht. Hierdoor heeft hij een brede visie ontwikkeld. Zo gaat hij in op de gemeenschappelijke geschiedenis, de cultuur en de hernieuwde eenwording tussen Oost- en West-Europa. Bijzonder fascinerend wordt geschreven over (bijvoorbeeld) de Russische enclave Kaliningrad, het vroegere Koningsbergen dat deel uitmaakte van Oost-Pruisen. De verschillen tussen de culturele rijkdom van voor en na 1945 worden gedetailleerd beschreven. Ook besteedt de auteur aandacht voor de Duitse toeristen die uit puur nostalgische overwegingen Kaliningrad bezoeken op zoek naar de vele cultobjecten. Dit aanbevelenswaardige boek is een goede aanvulling op de reeds bestaande literatuur over dit onderwerp.
Keywords: Steden -- Oost-Europa.