De grondslagen van Chinese geneeskunde : een complete basishandleiding voor acupuncturisten en fytotherapeuten - Maciocia, Giovanni, ....-; Ming, Su Xin, ....- ([Brussel] : Satas, 2005)
De Grondslagen van de Chinese Geneeskunde, geschreven door een leidende autoriteit van de Chinese geneeskunde in de westerse wereld, is een van de meest succesvolle tekstboeken over Chinese geneeskunde vertaald in het Nederlands. Deze opwindende tweede uitgave bespreekt de theorie van de traditionele Chinese geneeskunde en acupunctuur, en beschrijft in detail de functie van de acupunctuurpunten en de behandelingsprincipes. Dit boek is gebaseerd op belangrijke referenties naar klassieke en moderne Chinese teksten en verklaart de toepassing van de theorie in een westerse praktijksetting. De besproken gebieden omvatten: - Een verklaring van de theorieën van de Chinese geneeskunde in relatie tot de klinische praktijk, met inbegrip van de theorieën van Yin-Yang en de Vijf Elementen, het Qi, het Bloed en de Organische Vloeistoffen en de functies van de Interne Organen - Een gedetailleerde voorstelling van de energetische effecten en het klinische gebruik van meer dan 250 acupunctuurpunten, met inbegrip van het gebruik van de Acht Buitengewone Meridianen - Pathologische processen en pathogene factoren worden in detail besproken - De vier diagnostische methodes van de Chinese geneeskunde, met een speciaal accent op de polsdiagnostiek - De behandelingsprincipes en de combinatie van acupunctuurpunten - Een logische indeling zodat lezers snel de informatie terugvinden die ze nodig hebben
Keywords: Acupunctuur; Alternatieve geneeskunde; Fytotherapie