Ingrijpende situaties : over dood, rouwen en troosten. - Tilstra, Harm, ....- (Hilversum : Kwintessens, 2002)
Net als grote mensen hebben kinderen een diep ontzag voor de dood en zijn er tegelijk razend nieuwsgierig naar. Gefascineerd staan ze te kijken naar het dode vogeltje onder de heg. Meer indruk maakt het wanneer de hond oud en ziek wordt of de poes dood gaat. De dood brengt een verlies teweeg. Opeens voelt een kind wat het is om iemand voorgoed te moeten missen. Alles wat zich voortplant, moet vroeg of laat plaatsmaken voor de volgende generatie. Zelfs opa, die alle tijd en aandacht heeft voor zijn kleinkind, gaat dood Een leerkracht die voor de sociaal-emotionele vorming aanknoopt bij de normale ontwikkeling van haar leerlingen, stelt ook de omgang met de dood aan de orde. Deze uitgave pleit voor openheid en biedt een serie werkvormen om de dood in elke groep van de basisschool ter sprake te brengen. Ook kinderen komen in aanraking met de dood: hun opa, vriendin, klasgenoot of vader of moeder.Voor leraren is het vaak moeilijk om het kind te begeleiden in het rouwproces. In dit boek wordt gepleit voor duidelijkheid en openheid over het onderwerp dood; het biedt allerlei werkvormen en ideeën om in elke groep het onderwerp dood ter sprake te brengen. Aan de hand van concrete gevallen worden werkvormen beschreven, die elke leraar zelf kan aanpassen en gebruiken. Het boek is verzorgd en duidelijk uitgevoerd. De literatuurlijst had uitgebreider gekund met niet alleen meer kinderboeken, maar ook achtergrondinformatie voor de leerkrachten. Desondanks voor leerkrachten, ouders en studenten een goed boek. H. Tilstra was leerkracht aan de ziekenhuisschool Amsterdam. Nu begeleidt hij schoolteams en individuele leerkrachten in het omgaan met ernstige ziekte, dood en rouw in de klas.
Keywords: Kinderen en dood; Sociale en emotionele opvoeding