Ingrijpende situaties : over levensbedreigende ziekte in de naaste omgeving. - Tilstra, Harm, ....- (Hilversum : Kwintessens, 2001)
Wanneer een leerling bij u op school, in uw klas, plotseling wordt geconfronteerd met de angstaanjagende vraag of iemand uit zijn naaste omgeving, vader, moeder, broertje of zusje, beter zal worden of dood zal gaan, dan heeft dat ingrijpende gevolgen voor dat kind. Noodgedwongen moet het kind levensvragen onder ogen zien waarop ook volwassenen geen pasklaar antwoord hebben. Hoe gaat de school om met kinderen die in hun directe omgeving personen hebben die een levensbedreigende ziekte hebben? Hoe organiseer je de opvang en de begeleiding? Op deze en andere vragen probeert dit boek antwoorden te geven. Begonnen wordt met de eerste reactie op een ziektegeval bij een van de kinderen uit de klas en daarna wordt de begeleiding van de leerling beschreven. Hierna komen de begeleiding van de groep en die van de leerkracht aan de orde. Bij al deze onderwerpen wordt eveneens aangegeven welke werkvormen in de groep gebruikt kunnen worden. Tot slot volgt een literatuurlijst. Een voor leerkrachten (met name in het basisonderwijs) en studenten goed bruikbaar boek dat zonder erg uitvoerig te zijn, heel duidelijk maakt wat de leerling moet doorstaan en hoe je er in de klas mee om kunt gaan.
Keywords: Kinderen en dood; Ongeneeslijke ziekten; Sociale en emotionele opvoeding