Ingrijpende situaties : pesten. - Baeten, Marja, ....-; Van Hest, Jos, ....- (Hilversum : Kwintessens, 2002)
Over pesten is de afgelopen jaren veel gezegd en geschreven. Uit onderzoek is gebleken dat niet alleen pestkop en gepeste schatoffer zijn, maar dat alle kinderen eronder lijden als er in een groep wordt gepest. De oorzaken van het persen liggen op diverse terreinen. Een enkele strafmaatregel of een kringgesprek is daarom niet voldoende om iets tegen het persen te doen. Alleen een brede aanpak kan daadwerkelijk tot resultaten leiden. Een structurele en preventieve aanpak van pestproblemen zorgt voor een prettiger schoolklimaat. Met dit uitgangspunt wordt in dit goed verzorgde boek informatie gegeven over pesten, anti-pestbeleid en acute gevallen van pesten. Deze informatie is zeker niet nieuw te noemen, maar de prettig leesbare teksten, aangevuld met vele voorbeelden en alles gezet in een rustige overzichtelijke bladspiegel maken dit theoretische deel toch zinvol. Praktischer is het lesmateriaal dat daarna wordt beschreven (vijf lessen per bouw). Bij alle lessen zitten kopieerbladen. Steeds wordt het doel aangegeven, de werkvormen, het te gebruiken materiaal en de tijd die een leerkracht ongeveer kwijt zal zijn. Doelgroep is het team van de basisschool dat anti-pestbeleid ook daadwerkelijk in de praktijk gestalte wil geven.
Keywords: Pesten -- Leerlingen; Pesten