De socioprofessionele balans in het OCMW. - Libert, Vincent, ....- (Brussel : Politeia, 2006)
Al meer dan tien jaar werkt een steeds groeiende groep OCMW's aan de socioprofessionele inschakeling van hun cliënten. Door de inwerkingtreding van de RMI-wet in oktober 2002 hebben de OCMW's hun tewerkstellingsbeleid immers nog verder uitgebreid. Om tot een geslaagde socioprofessionele inschakeling te komen is een goede screening van de cliënt vereist. Bij het toepassen van bestaande methodieken om die 'balans' op te stellen, ondervonden de OCMW's echter tal van moeilijkheden. Vanuit deze vaststelling werd een eigen methodiek ontwikkeld, die aansluit bij het wettelijk kader en bruikbaar is voor alle OCMW's: de Socioprofessionele Balans. De Socioprofessionele Balans houdt rekening met de specifieke behoeften van cliënten en inschakelingsmedewerkers en leidt zo tot een effectief trajectplan. De Socioprofessionele Balans kan ook buiten de context van het OCMW, en dus voor andere diensten, zijn waarde hebben. In deze pocket krijgt u een overzicht van wat deze methodiek precies inhoudt: het toepassingsgebied, de specifieke aspecten, de verschillende fasen en mogelijke instrumenten.
Inhoudsopgave : Inleiding Hoofdstuk 1 Socioprofessionele inschakeling Hoofdstuk 2 De SPB: sleutelelementen Hoofdstuk 3 De SPB: stappen Hoofdstuk 4 De SPB: instrumenten Besluit Bibliografie
Keywords: Arbeidsbemiddeling -- OCMW; Maatschappelijk werk -- Methodiek; OCMW en hulpverlening