Writejunior : protocol schrijftherapie voor getraumatiseerde kinderen en adolescenten 4-18 jaar. - Lucassen, Sacha J. M., ....-; van der Oord, Saskia, ....- (Amsterdam : SWP, 2008)
Het aantal kinderen en adolescenten dat te maken krijgt met traumatische ervaringen is groot. Te denken valt aan een ongeluk, de dood van een familielid, mishandeling, verwaarlozing, seksueel misbruik of het getuige zijn van geweld binnen het gezin. Kinderen en adolescenten kunnen ten gevolge hiervan allerlei klachten ontwikkelen op cognitief, sociaal en emotioneel gebied. Soms zijn de klachten zo ernstig en langdurig dat er sprake is van een posttraumatische stressstoornis (PTSS). Bij PTSS is er sprake van het weer terugkomen van beelden, gevoelens en gedachten aan de gebeurtenis, het vermijden van plekken, personen en dingen die doen denken aan de gebeurtenis en verhoogde prikkelbaarheid. Het is van groot belang om kinderen en adolescenten te behandelen voor deze klachten omdat deze anders tot een langdurige en ernstige verstoring van de ontwikkeling kunnen leiden. Sacha Lucassen heeft -gebaseerd op haar jarenlange ervaring met het behandelen van kinderen met PTSS- een behandeling ontwikkeld
Waarbij de kinderen het verhaal van hun traumatische ervaring opschrijven met behulp van de computer. Het is een vorm van cognitief gedragstherapeutische behandeling, een wetenschappelijk gefundeerde behandeling, en is geschikt voor zowel kinderen die eenmalig als voor kinderen die meerdere malen aan een traumatische gebeurtenis zijn blootgesteld. De belangrijkste onderdelen van de behandeling zijn exposure (kinderen de traumatische gebeurtenis laten herbeleven, maar op een manier dat ze er tegen kunnen), cognitieve herstructuring (kinderen op zo?n manier tegen de gebeurtenis aan laten kijken, dat hun gedachten erover veranderen) en social sharing (het delen van de ervaring met belangrijke anderen). De behandeling wordt zowel door de kinderen en jongeren als door behandelaars als niet belastend ervaren. Daarnaast is de behandeling kortdurend en blijkt uit onderzoekt effectief te zijn
Inhoudsopgave : 1. Introductie WRITEjunior schrijftherapie 2. Werkwijze 3. Seksueel misbruik 4. Verlies van een dierbare
5. Een ouder of brusje met psychiatrische problematiek 6. Stripverhalen maken met jonge kinderen
Keywords: Cognitieve gedragstherapie; Posttraumatische stressstoornissen; Schrijftherapie; Trauma's -- Adolescenten; Trauma's -- Kinderen