Coachen op competentieontwikkeling. - Lingsma, Marijke, 1951-; Scholten, Marcel, ....- (Soest : Nelissen, 2007)
Coachen op competentieontwikkeling is een vervolg op boeken die gaan over competentiemanagement. Competenties beschrijven het cruciale gedrag om tot succesvol resultaat te komen, op persoonlijk en bedrijfsniveau. In veel organisaties wordt daarom een flinke investering gedaan in het meten van competenties om duidelijk te krijgen waar medewerkers staan ten opzichte van het competentieprofiel: developmentcenters, competentie-observatiesystemen. Het zijn dergelijke methodes die behoorlijk wat tijd, menskracht en geld vragen. Maar dan. In dit boek wordt vrij snel duidelijk waarom coachen op competentieontwikkeling (CoCo) ook wel vergeleken wordt met coachen op ijsbergen. Aan de hand van praktijkbeschrijvingen en nabeschouwingen wordt op een levendige wijze het volgende concreet gemaakt: - het systematisch doorvragen op competentiegedrag - het benoemen van (afwezig) competentiegedrag in de hier-en-nu situatie - het bespreekbaar maken van onzichtbare opvattingen die het competentiegedrag benvloeden - het werken met competenties in het spanningsveld beoordelen en ontwikkelen - het werken met een ontwikkelplan - het voeren van CoCo-gesprekken in de groep - het profiel van een CoCo-coach - nieuw is het belang van de context van competenties Dit boek is bestemd voor leidinggevenden, managers en P&O-adviseurs in zowel de profit- als de non-profitsector
Keywords: Competentiemanagement; Human Resource Management; Personeelsbeleid; Teamwerk