Extra lekker! : concrete activiteiten rond voeding voor alle kleuters. - Bousard, Lut, ....-; De Pauw, Els, ....-; Huybrechts, Kristen, ....- (Mechelen : Plantyn, 2009)
Deze doos bevat: * Handleiding * 53 kopieerbladen Kleutersprokkels in het kort * Uitgewerkte activiteiten, ideen en materialen *Ruimte voor vrije spelmomenten en eigen inbreng van de kleuters *Inzetbaar bij alle kleuters van 2,5 tot 6 jaar *Voor n door de kleuterleid(st)er Kleutersprokkels is een uitgave met een rijk aanbod aan activiteiten die elk in een ervaringssituatie (ontmoeten, explorerend beleven, zelfstandig spelen, ontwikkelingsondersteunend leren) worden geplaatst. De aangereikte activiteiten draaien rond exploreren en experimenteren en laten ruimte voor vrije spelmomenten en eigen inbreng van de kleuters. Bovendien beantwoordt elke activiteit aan de leerdoelen van het VVKBaO, het GO! en het OVSG (de concordantielijst is ingesloten). Elke Sprokkeldoos is een rijk gevulde "doos" met uitgewerkte activiteiten, ideen, materialen en kapstokken voor concrete activiteiten in de klas bundelt alle activiteiten rond 1 onderwerp? maar je kiest zelf in welk thema je
Dit wil kaderen geeft de kans de activiteiten in te zetten bij verschillende (leeftijds)groepen en toe te passen op de eigenheid van elke groep. Het is belangrijk dat kinderen reeds op jonge leeftijd aandacht geven aan gezonde voeding en gezonde eetgewoonten, ... Dit belangstellingspunt "wat eten we?" geeft kleuters de kans om hun kennis te verruimen rond voedingsmiddelen en hun plaats in de voedingsdriehoek. Deze Sprokkeldoos zit boordevol recepten, stappenplannen voor huishoudelijke activiteiten, pictogrammen... maar geeft tevens aanleiding tot "hoe gaan we om met afval"... Materiaal: handleiding, kleur en -zwart-wit kopieerbladen, receptenfiches, materiaalkaartjes, stappenplannen, voedingsdriehoek Direct bruikbare activiteiten voor kleuters * Leuke spelsuggesties: memory, domino, lotto, kookbingo, jackpot, identificatiespel, kookkwartet * Stappenplannen: over handen wassen en over hoe je te werk gaat bij het koken en bereiden * Knutselactiviteiten: sjablonen voor placemats
Servetten vouwen * Muzische activiteiten: muziek met potten en pannen maar ook heel veel leuke liedjes en versjes * Geheugenspelletjes: zowel visueel als auditief
Keywords: Bewegingsopvoeding -- Kleuteronderwijs; Taal -- Kleuters; Voeding en gezondheid; Wereldoriëntatie -- Kleuteronderwijs; Wiskunde -- Kleuteronderwijs