Het grote snoezelboek : een wondere wereld van zintuigen. - Devie, Joep, ....-; Corthout, Tine, ....-; Dene, Ann, ....-; Vanoosthuyse, Ronny, ....- (Sint-Niklaas : Abimo, 2008)
'Snoezelen' is een activiteit die het genieten van zintuiglijke, niet-verbale prikkels stimuleert. Het is bedoeld als een manier om contact te leggen met mensen met een ernstige verstandelijke beperking. Nu in uitgebreidere zin naar mensen met een motorische of zintuiglijke beperking, demente bejaarden en kinderen met psychiatrische, pedagogische en emotionele problemen. De principes, de randvoorwaarden en de materialen voor het snoezelen worden besproken. Alle vragen die men in de loop der jaren gesteld heeft betreffende organisatie, inrichting en continuïteit, komen uitgebreid aan de orde. De auteurs hebben al vijftien jaar ervaring met het leiden en begeleiden van snoezelprojecten in Vlaanderen. De uitgave bevat een uitgebreide literatuurlijst, een lijst met afstudeerscripties, een lijst met leveranciers van materialen, een lijst met snoezelprojecten in Vlaanderen en Nederland, een muzieklijst en een lijst met (e-mail)adressen. Een waardevolle, duidelijke, mooi uitgevoerde uitgave met talrijke kleurenfoto's, bedoeld voor mensen werkzaam in de geestelijke gezondheidszorg en geïnteresseerden. © NBD Biblion
1. Snoezelen, een methodiek met meerwaarde 2. De Joeron-methodiek 3. Zelfgemaakte snoezelvoorwerpen 4. De architectuur van een snoezelruimte 5. Snoezelen versus zintac en zintex 6. Blijvende inspiratiebronnen
Praktische handleiding voor werkers in de geestelijke gezondheidszorg voor een activiteit ter stimulering van verstandelijk gehandicapten en andere mensen met een beperking door het bieden van zintuiglijke, niet-verbale prikkels.
Keywords: Snoezelen