Motoriek in de basisschool. - Noordstar, Johannes, ....- (Baarn : Bekadidact, 2009)
Inhoudsopgave 1 Ontwikkeling van de motoriek 1.1 Motorische ontwikkeling: groei of leren? 1.2 Invloed van biologische en omgevingsfactoren 1.3 Invloed van oefening 2 Sociaal-emotioneel, cognitief en motorisch functioneren 2.1 Ontwikkeling van het kind op school 2.2 Sociaal-emotionele ontwikkeling en motoriek 2.3 Cognitieve ontwikkeling en motoriek 2.4 Wat betekent dit voor de leerkracht? Wat is motoriek? 3.1 Motorische domeinen 3.2 Motorische oefeningen 4 Motoriek op school 4.1 Implementeren in de klas 4.2 Motoriek en schrijven 4.3 Wat is schrijven? 4.4 Waar kan het fout gaan? 4.5 Een oefening kiezen 5 Motorisch leren en gymoefeningen 5.1 Motorisch leren: driefasenmodel 5.2 Omgaan met motorische niveauverschillen 5.3 Aanleren en opbouw motorische vaardigheden 5.4 Kinderen laten meedenken 5.5 Spelen in de gymzaal 6 Signaleren van problemen Kinderen maken tijdens de basisschoolperiode een enorme motorische ontwikkeling door. Het is daarom heel belangrijk dat ouders en leerkrachten aandacht besteden aan de motoriek van kinderen. Een goede ontwikkeling is immers essentieel voor het welbevinden van het kind. geeft de leerkracht de kennis en handvatten waarmee hij of zij leerlingen kan begeleiden in hun motorische ontwikkeling. Auteur Johannes Noordstar geeft in dit toegankelijk geschreven boek een korte theoretische uitleg van motoriek en ontwikkeling en de samenhang met de sociaal-emotionele en cognitieve ontwikkeling. Hij gaat in op motorische problemen en de mogelijke oorzaken daarvan. Vervolgens heeft hij een schat aan oefeningen, tips en aandachtspunten opgenomen waar de leerkracht of LO-stagiair direct mee aan de slag kan.
Keywords: Bewegingsopvoeding -- Basisonderwijs