Personeelsevaluatie als positief gegeven. - Baeten, Jan, ....-; Van Looveren, Ria, ....- (Mechelen : Plantyn, 2008)
De evaluatie van personeelsleden in het onderwijs is door de overheid via decreet op de agenda geplaatst. Dat heeft in onderwijsland al voor commotie gezorgd. Toch is dit geen evolutie die louter van bovenaf gedropt wordt. Medewerkers evalueren - ook in onderwijs - is een element van goed personeelsbeleid, van integraal personeelsbeleid. En goed personeelsbeleid draagt bij tot de beleidskracht van de school, essentieel voor het welzijn en de ontwikkeling van personeel en leerlingen. Dat leert toch de praktijk. Dit boek over personeelsevaluatie is een inspiratiehandboek uit het leven gegrepen. Het laat zien hoe het kan, niet hoe het moet. Dit praktijkboek bundelt onder meer verhalen van schoolbestuurders en directieleden over hoe zij in hun specifi eke situatie en vanuit hun rol beleidskracht inzetten bij het integraal personeelsbeleid. Want het voeren van personeelsbeleid op alle domeinen en in goed doordachte samenhang, maakt dat evaluatie zowel voor het personeelslid als voor de school een positief gegeven is. Daarom handelt dit boek niet alleen over personeelsevaluatie, maar tegelijk ook over alle andere domeinen van personeelsbeleid: selectie, opvang nieuwe leraren, taak- en functieverdeling, prestatiebeoordeling, nascholing, promotie- en compensatiebeleid, ontslag, communicatie en onderwijsinnovatie. Een kritische noot ontbreekt niet, gezien de beroering die het thema evaluatie al heeft opgewekt. De auteurs keken ook over de grenzen van het onderwijsnet waarin ze zelf werken als pedagogisch adviseur, over de onderwijssector en over de landsgrenzen. Ze bieden ook technieken aan om tot een goed personeelsbeleid te komen. Door de praktijkgetuigenissen vooral te plaatsen tegenover krachtige referentiekaders en gedegen achtergronden, bieden de auteurs de lezer een inspirerend geheel, dat hem of haar kan helpen om het eigen verhaal te schrijven of te spiegelen.
Keywords: Personeelsbeoordeling