Natuur en didactiek : natuurlijk beginnen : natuuronderwijs voor de pabo : bronnenboek. - Oostendorp-Bourgonjon, Cora L., ....-; Oostendorp, Paul J., ....- (Groningen : Wolters-Noordhoff, 2002)
Natuurlijk beginnen gaat uit van de kerndoelen van het natuuronderwijs voor het basisonderwijs: domein F (mensen, planten, dieren) en domein G (materialen, verschijnselen). Dit bronnenboek is een rijk gellustreerd boek vol details en overzichten. Door het heldere taalgebruik, de systematische opbouw, het gebruikte verwijssysteem en het uitgebreide register is het een zeer toegankelijk boek. Natuurlijk beginnen is dan ook bij uitstek een zelfstudieboek. Op de bijbehorende cd-rom is een rondreis door de Nederlandse biotopen te vinden. Daarnaast staan er reproductievragen en antwoorden op Natuurlijk beginnen is een bronnenboek biologie en natuurkunde voor pabo-studenten. De stof - waarbij ook raakvlakken met vakken als scheidkunde en fysische geografie onvermijdelijk zijn - is afgestemd op de kerndoelen voor het basisonderwijs. Het boek is ontworpen voor zelfstudie. Het geeft enerzijds een kennisbasis voor instaptoets en tentamens, anderzijds wil het een naslagwerk zijn dat studenten, maar
Ook leerkrachten zal begeleiden in hun beroepspraktijk. In deze semi-wetenschappelijke uitgave wordt door diverse auteurs inzicht gegeven in biologie, ecosystemen, biotopen en onderdelen van de flora en fauna, met raakvlakken naar fysische geografie en scheikunde. Dit boek is samengesteld voor pabo-studenten met als kerndoel het basisonderwijs. Het is bedoeld voor zelfstudie en daarom ook geschikt voor andere vormen van onderwijs. Enerzijds kan het dienen als instaptoets en tentamens, anderzijds als naslagwerk. Alle hoofdstukken worden systematisch maar niet volkomen los van elkaar behandeld. Dit gegeven maakt dit boek bijzonder toegankelijk. Tevens toont het aan dat wetenschappelijk onderzoek leidt tot het beter begrijpen van wetmatigheden in de natuur en de toepassingen daarvan bij het onderwijs en natuurstudie. Het geheel is voorzien van kleurenfoto's, illustraties en een omvangrijk register. Ook is een cd-rom bijgevoegd met actuele achtergrondinformatie over Nederlandse ecosystemen, biotopen
Enkele plantenfamilies en vragen waarmee de student zijn algemene kennis kan toetsen.
Keywords: Biologie -- Basisonderwijs; Lerarenopleiding -- Nederland; Natuurkunde -- Basisonderwijs