Van onzichtbare naar bevrijdende loyaliteit. - Ducommun-Nagy, Catherine, ....-; Michielsen, May, ....- (Leuven : Acco, 2008)
Sinds het verschijnen van het eerste grote werk van Ivan Boszormenyi-Nagy Invisible Loyalties (1973) is loyaliteit een centraal begrip in de contextuele benadering. Het boek werd vertaald in het Duits, Spaans en Italiaans, maar niet in het Frans of Nederlands. Daarom schreef Catherine Ducommun-Nagy Les Loyauts qui nous librent. Zij volgt hierin de ideen van de originele tekst van Invisible Loyalties en verbindt deze verder met elementen van recenter verschenen andere werken zoals Between Give and Take en Foundations of Contextual Therapy en met inzichten uit andere wetenschapsdomeinen, zoals de antropologie, de biologie en de neurologie. Zij belicht het begrip loyaliteit vanuit de vier dimensies en werkt ook een vijfde, de ontische dimensie, verder uit, zich baserend op de ideen die Ivan Boszormenyi-Nagy daaromtrent in zijn laatste levensjaren heeft ontwikkeld. Vermits loyaliteit een centraal begrip is in de contextuele benadering, maar ook n dat veel verwarring oproept en waar veel misverstanden over bestaan, heeft Leren over Leven besloten om het boek in het Nederlands te vertalen.
In dit derde deel uit een reeks van de Leerschool voor Contextuele Hulpverlening, gaat de Franse psychiater en familietherapeut Catherine Ducommun-Nagy dieper in op het problematische begrip 'loyaliteit'. In een eerste deel bespreekt de auteur de 'wereld van wederkerigheid en loyaliteit'. Daarbij gaat ze eerst in op de vraag of er een biologische basis is voor wederkerigheid, vertrouwen en loyaliteit. Daarna gaat de aandacht naar de relationele ethiek en de idee van 'geven en nemen'. Ten slotte wordt loyaliteit bekeken met betrekking tot het publieke leven, internationale relaties, het behoren tot een natie - Een tweede deel bekijkt loyaliteit in de familie. Dat gebeurt aan de hand van de vijf dimensies van de 'relationele werkelijkheid': de feiten, de individuele psychologie, de systemische dimensie, de relationele ethiek, en de 'ontische' dimensie (de idee dat de mens alleen maar mens wordt in de relatie tot de ander). Dat alles wordt ondersteund met voorbeelden uit de therapeutische praktijk. Achteraan volgt een bibliografie. Een interessante uitgave voor psychologen, therapeuten etc.
Keywords: Contextuele therapie; Gezinstherapie; Waardevorming