Forensische psychiatrie : tussen dwang en vrijblijvendheid. - Tervoort, Martin, ....- (Assen : Van Gorcum, 2009)
Regelmatig schrikt de samenleving op na ernstige delicten. Dit is begrijpelijk omdat deze een aanslag vormen op ons gevoel van veiligheid. Deskundigen wordt in dat geval gevraagd hun stem te laten horen over verdachte en slachtoffer en zaken als de gehanteerde opsporingsmethode, de hulpverlening, maatschappelijke veiligheid en sociale relevantie, de wetgeving en het sanctiebeleid van Justitie. Ook worden zij geacht zich een mening te vormen over de geestelijke toestand van de verdachte, over de zin van een eventuele behandeling en over een mogelijke terugkeer van de dader in de samenleving. Ingewikkelde materie, vandaar dat er in toenemende mate behoefte bestaat aan een samenhangend overzicht van alles wat met de zorg voor of de beveiliging van psychiatrisch gestoorde delinquenten te maken heeft. 'Forensische psychiatrie, tussen dwang en vrijblijvendheid' geeft een duidelijk beeld van wat forensisch psychiatrische zorg inhoudt. De uitgave start met een globale plaatsbepaling van de forensisch psychiatrische hulpverlening aan de hand van een overzicht van wat forensische psychiatrie inhoudt; de relatie tussen stoornis en delict, diverse delictsoorten in samenhang met een stoornis, het globale interventierepertoire en de spelers in het veld. Vervolgens wordt dieper ingegaan op een aantal actuele onderwerpen. Aan de orde komen toerekeningsvatbaarheid, morele aspecten die in deze vorm van zorg een rol spelen, behandelbaarheid, houding en technieken om de patiënt aan zijn behandeling te laten meewerken, beveiliging als onderdeel van de zorg en de lastige positie van de hulpverlener. Ten slotte volgt een beschrijving van een overkoepelend denkmodel om meer eenheid in dit gefragmenteerde zorgveld te brengen.
Inhoudsopgave Voorwoord Verantwoording Deel I Algemeen overzicht 1 Criminaliteit, gestoordheid en forensisch psychiatrische zorgverlening 1.1 De relatie tussen stoornis en delict 1.2 Psychiatrische stoornissen 1.2.1 Psychose 1.2.2 Persoonlijkheidsstoornis 1.2.3 Psychopathie 1.3 Kenmerken van de stoornis in relatie tot delinquentie 1.3.1 Toerekeningsvatbaarheid 1.3.2 Meervoudigheid 1.3.3 De mate van samenhang tussen stoornis en het gepleegde delict 1.3.4 Antisociaal gedrag in samenhang met een psychiatrische stoornis 1.4 Daders: kenmerken van gestoorde plegers van soorten criminaliteit 1.4.1 Geweldplegers en psychiatrische stoornissen 1.4.2 Seksuele delinquenten en psychiatrische stoornissen 1.4.3 Brandstichters en psychiatrische stoornissen 1.4.4 Drugsgerelateerde delictplegers en psychiatrische stoornissen 1.4.5 Vermogensdelinquenten en psychiatrische stoornissen 1.5 Delictbevorderende en -beschermende factoren 1.6 Deelnemers binnen het forensisch psychiatrische zorgveld 1.7 Zorgverlening 1.7.1 Gedragsbenvloeding van (potentile) daders door middel van psychiatrische behandeling 1.7.2 Crisisinterventie 1.7.3 Kernelementen van op (secundaire ) preventie gerichte forensisch psychiatrische zorg 1.7.4 Dwang en drang 1.7.5 Behandelbaarheid 1.7.6 Behandelbaarheid van psychopathie 1.7.7 Simuleergedrag 1.8 De wettelijke kaders voor forensisch psychiatrische interventie 1.8.1 Externe en interne rechtspositie Literatuur Bijlage 1 Wat werkt? Waaraan moet effectieve zorg voldoen? Bijlage 2 DSM IV stoornissen Bijlage 3 Persoonlijkheidsstoornissen Bijlage 4 Juridische titels voor forensisch psychiatrische interventie Bijlage 5 Gebruikte afkortingen Bijlage 6 Crisiskaart FPK
Keywords: Forensische psychiatrie