Psycho-educatie in de GGz en de verslavingszorg : theorie en praktijk. - Hoencamp, E., ....-; Haffmans, Pauline Maria Judith, ....- (Assen : Van Gorcum, 2008)
Psycho-educatie is een binnen de geestelijke gezondheidszorg en de verslavingszorg veel gebruikte, binnen de WBGO zelfs wettelijk verplichte, interventie. Door de patiënt en diens omgeving 'passend' - op een wijze die aanslaat en beklijft - te informeren over de (consequenties van) de betreffende ziekte, ontstaat een beter ziekte-inzicht. Ook wordt beter duidelijk welk gedrag een negatief effect sorteert en welk gedrag juist een positieve invloed kan hebben (bijvoorbeeld therapietrouw). Behalve een goed ziekte-inzicht biedt psycho-educatie betrokkenen een kader dat toepassing van de opgedane kennis mogelijk maakt en ruimte biedt voor de verwerking gevoelens. Een interventie dus die eigenlijk een integraal onderdeel zou moeten vormen van de behandeling. Vandaar dit boek. 'Psycho-educatie in de GGz en de verslavingszorg' is geschreven als leidraad voor professionals. In het eerste, meer theoretische deel van de uitgave wordt een referentiekader gegeven over begrippen binnen de psycho-educatie
En worden maatschappelijke en theoretische uitgangspunten besproken. In de daaropvolgende hoofdstukken wordt dit per ziektebeeld of doelgroep binnen de GGZ en verslavingszorg nader uitgewerkt. De nadruk ligt daarbij op de praktijk. Speciale aandacht is er voor psycho-educatie bij patiënten van allochtone afkomst en voor de juridische en maatschappelijke aspecten van psycho-educatie
Inhoudsopgave : Voorwoord 1 Maatschappelijk en historisch perspectief van psycho-educatie Erik Hoencamp, Judith Haffmans 2 Algemene, technische aspecten van psycho-educatie Erik Hoencamp, Judith Haffmans 3 Patiëntenrechten en psycho-educatie Wil Voogt 4 Psycho-educatie en de niet-westerse immigrant Fatma Sevin, Can engel, Nuray Snmez 5 Dementie en andere organische beelden, psycho-educatie voor mantelzorgers Liesbeth Joosten, Rob Sival, Wim van den Dool 6 Erfelijke neuropsychiatrische ziektes, Huntington Ineke Vervoort, Erik van Duijn 7 Schizofrenie Mark van der Gaag 8 Stemmingsstoornissen; bipolaire stoornis en
Depressie Marc Blom 9 Angststoornissen Ed Berretty 10 Eetstoornissen Peter Daansen, Sjouke Sinke, Wijbrand Hoek 11 ADHD bij volwassenen Sandra Kooij 12 Slaapstoornissen en chronobiologische stoornissen Judith Haffmans 13 Verslavingszorg Fabian Termorshuizen, Mieke Zinn 14 Persoonlijkheidsstoornissen (cluster C) Ed Berretty Auteurslijst
Keywords: Patiëntenvoorlichting; Verslaving -- Hulpverlening