Help me even herinneren : een gids voor mensen met milde geheugenproblemen en hun naasten. - Joosten, Liesbeth, ....-; Teunisse, Jan-Pieter, ....-; van den Berg, Sanne, ....- (Houten : Bohn Stafleu Van Loghum, 2008)
Inhoudsopgave : 1. Milde geheugenproblemen 2. Veranderingen bij milde geheugenproblemen 3. Fabels en misverstanden over het geheugen 4. De werking van het geheugen 5. Het geheugen optimaal gebruiken 6. Spanning en ontspanning 7. Piekeren en problemen oplossen 8. Meningsverschillen en conflicten 9. Emotionele reacties 10. Plezierige activiteiten Was die afspraak echt vandaag? Waar heb ik mijn sleutels toch gelaten? Wat was zijn naam ook al weer? Iedereen vergeet wel eens wat. Vergeten is ook eigenlijk heel logisch. Onze hersenen zouden het simpelweg niet aankunnen als we alles zouden onthouden wat we horen, zien of meemaken. Maar wanneer wordt vergeten een geheugenprobleem? Wat is het verschil tussen normale vergeetachtigheid en milde geheugenproblemen? En wanneer spreken we eigenlijk van een dementie? Help me even herinneren geeft uitleg over milde geheugenproblemen en alles wat met het geheugen te maken heeft. Het beschrijft, in heldere taal, de mogelijke oorzaken van milde geheugenproblemen
En de toekomstperspectieven. De auteurs geven praktische tips voor het omgaan met de gevolgen van milde geheugenproblemen. Ze laten bijvoorbeeld zien hoe u gebruik kunt maken van hulpmiddelen, zoals een agenda of het verzinnen van ezelsbruggetjes. Of wat u kunt doen aan onzekerheid, spanning of piekeren wanneer u iets vergeet. Iedereen vergeet wel eens wat. Vergeten is ook eigenlijk heel logisch. Onze hersenen zouden het simpelweg niet aankunnen als we alles zouden onthouden wat we horen, zien of meemaken. Maar wanneer wordt vergeten een geheugenprobleem? Wat is het verschil tussen normale vergeetachtigheid en milde geheugenproblemen? En wanneer spreken we eigenlijk van een dementie? Help me even herinneren geeft uitleg over milde geheugenproblemen en alles wat met het geheugen te maken heeft. Het beschrijft, in heldere taal, de mogelijke oorzaken van milde geheugenproblemen en de toekomstperspectieven. De auteurs geven praktische tips voor het omgaan met de gevolgen van milde geheugenproblemen.
Ze laten bijvoorbeeld zien hoe u gebruik kunt maken van hulpmiddelen, zoals een agenda of het verzinnen van ezelsbruggetjes. Of wat u kunt doen aan onzekerheid, spanning of piekeren wanneer u iets vergeet. Vanuit hun jarenlange praktijkervaring hebben de auteurs deze gids z³ geschreven dat ook voor mensen met geheugenproblemen de inhoud goed te volgen is. leder hoofdstuk wordt afgesloten met vragen om de gelezen informatie beter te verwerken n te onthouden. Geheugenproblemen heeft iemand niet alleen. Help me even herinneren vormt dan ook een praktische gids voor iedereen die te maken heeft met milde geheugenproblemen. Ook voor de partner, familieleden of vrienden van iemand met geheugenproblemen is dit boek van onschatbare waarde: het geeft inzicht in de problemen en praktische tips voor het omgaan met de nieuwe situatie. De bijgeleverde dvd illustreert de onderwerpen uit de gids aan de hand van interviews en nagespeelde scnes. Hierdoor is Help me even herinneren uitstekend bruikbaar als voorlichtingsmateriaal
En bij ondersteuningsgroepen. Het begrip Mild Cognitive Impairment (MCI) vindt steeds meer ingang. Het wordt gekenmerkt door het optreden van milde geheugenproblemen waarbij de kans dat dit doorzet in een dementie zeker niet denkbeeldig is. Het nut van medicatie is niet aangetoond zodat wij het moeten doen met begeleiding en manieren om er mee om te gaan. Dit boek, geschreven door een team psychologen van de afdeling geriatrie van het UMCN, geeft voorlichting, ondersteuning en adviezen aan zowel patiënten als hun naasten. Er is ook een begeleidende dvd met praktijkvoorbeelden en nagespeelde scnes met tips. Er zijn reeds vele boeken over dementie verschenen, maar dit boek heeft veel meerwaarde. Het schetst het begin van de cognitieve problematiek waarbij de patiënt zelf veel met de inhoud van dit boek kan doen en kan proberen de problemen met de partner die daardoor ontstaan, zo goed mogelijk te hanteren. Het boek is zeer praktisch en goed leesbaar.
Keywords: Geheugenstoornissen