Beter beginnen : een psycho-educatief programma voor vluchtelingen en asielzoekers. - Mooren, Trudy (Geertruida Theodora Maria), 1965-; Schoorl, Maartje, ....- (Houten : Bohn Stafleu Van Loghum, 2008)
Hoe kun je als GGZ-hulpverlener de behandeling van vluchtelingen, asielzoekers en migranten toegankelijker maken? Hoe ga je om met culturele verschillen en taalproblemen? Trudy Mooren en Maartje Schoorl ontwikkelden een methodiek die een concrete bijdrage kan leveren aan de psychische zorg voor getraumatiseerde vluchtelingen en asielzoekers. Deze methode is vooral bruikbaar bij de start van de behandeling. Het uitgangspunt is dat heldere uitleg en betrouwbare informatie houvast kunnen geven. Door gebruik te maken van veel non-verbaal materiaal kan bovendien de taalbarrière gedeeltelijk worden weggenomen. In Beter beginnen wordt de methodiek uitgebreid en op een praktijkgerichte manier besproken. Daarnaast komen de theoretische achtergronden van traumahulpverlening aan vluchtelingen en asielzoekers aan bod. Ook geeft het boek een overzicht van hulpverlening zoals die op dit moment voor asielzoekers en vluchtelingen in Nederland is georganiseerd.
Inhoudsopgave : Voorwoord I. Achtergronden 1. Inleiding 2. Omgaan met problemen 3. Hulpverlening aan asielzoekers en vluchtelingen in Nederland II. Het programma 4. Doelstellingen 5. Bijeenkomst 1 : Kennismaken 6. Bijeenkomst 2 : Verder kennismaking 7. Bijeenkomst 3 : Lichamelijke klachten 8. Bijeenkomst 4 : PTSS en comorbiditeit 9. Bijeenkomst 5 : Sociale steun 10. Bijeenkomst 6 : Coping 11. Bijeenkomst 7 : Acculturatie en behandeling 12. Bijeenkomst 8 : Afsluiten III. Nabeschouwing 13. Evaluatie 14. Discussie
Keywords: Asielzoekers -- Hulpverlening; Geestelijke gezondheidszorg -- Vluchtelingen; Hulpverlening -- Methodiek; Patiëntenvoorlichting; Trauma's.