Van Richmond naar Reid : bronnen en ontwikkeling van taakgerichte hulpverlening in het maatschappelijk werk - Jagt, Louwerus Jan, ....- (Houten : Bohn Stafleu Van Loghum, 2008)
Inhoudsopgave 1 Themakeuze, verantwoording en opzet 2 De periode 1889-1925. Mary Ellen Richmond 3 Caseworkstromingen en differentiaties in de VS na Mary Richmond 1925-1947 4 Wegbereiders van het maatschappelijk werk in Nederland 1899-1940 5 De Amerikagangers en de introductie van het casework in Nederland 1947-1955 6 Kritiek op het social casework in Nederland en de VS in de jaren vijftig en zestig 7 Caseworkontwikkelingen aan de hand van het werk van belangrijke auteurs 1955-1977 8 De effectiviteitscrisis in de jaren zestig en zeventig 9 Aanloop naar eerste publicaties over het taakgerichte model 10 Meer thorie voor de taakgerichte praktijk 11 Het werkmodel van TGH nader bekeken 12 Onderzoeken naar het taakgerichte model In 1916 legde Mary Richmond met haar boek Social Diagnosis de basis voor maatschappelijk werk als beroep. Zestig jaar later ontwikkelde William Reid de taakgerichte hulpverlening, kortweg het TGH model. Deze uitgave Van Richmond naar Reid beschrijft de relatie tussen
Theorie en praktijk binnen de taakgerichte hulpverlening tegen de achtergrond van de geschiedenis van het maatschappelijk werk. Veel aandacht gaat naar het handelen van maatschappelijk werkers en de theoretische onderbouwing daarvan. TGH is een van de weinige modellen voor maatschappelijk werk met een onderzoeksgeschiedenis van enkele decennia. Reid en zijn collega Epstein legden in de jaren zeventig de theoretische en empirische basis voor het werkmodel dat de activering van clinten centraal stelt. Aspecten als probleemorintatie en prioriteitenkeuze, tijdlimiet, taakontwikkeling in dialoog met de clint, contractering en gestructureerde aanpak kregen stapsgewijs vorm. Zowel academici als professionals uit de praktijk droegen bij aan de ontwikkeling van TGH. Vaak wordt gesteld dat het maatschappelijk werk geen systematische 'body of knowledge' of gevalideerde methodieken kent. Dit boek maakt duidelijk dat TGH wel degelijk is gebaseerd op kennis uit onderzoek en door onderzoek is gevalideerd.
Van Richmond naar Reid laat zien hoe TGH geworteld is in het kennisdomein dat sinds Richmond is ontwikkeld. Aan de orde komen publicaties van de vrouwen die verder gingen in het spoor van Mary Richmond, zoals Hamilton, Robinson, Hollis en Perlman. Ook Nederlandse pioniers als Muller-Lulofs en Adriani krijgen aandacht. Een belangrijke plaats is ingeruimd voor het werk van Marie Kamphuis, die niet alleen bruggen bouwde tussen het maatschappelijk werk in de VS en Nederland maar ook het werk van Reid in Nederland introduceerde.
With a summary in English (Resources and development of task-centered casework in social work).
Proefschrift ter verkrijging van de graad van doctor aan de universiteit voor Humanistiek te Utrecht
Keywords: Maatschappelijk werk -- Geschiedenis; Maatschappelijk werk -- Methodiek