Handboek voor de behandeling van alcoholverslaving : de community reinforcement approach. - Meyers, Robert J., ....-; De Fuentes-Merillas, Laura, ....-; Greeven, Peter, ....-; Roozen, Hendrik, ....-; Smith, Jane Ellen, ....- (Houten : Bohn Stafleu Van Loghum, 2008)
Inhoudsopgave 1 Geschiedenis van de Community Reinforcement Approach Inleiding De eerste CRA-onderzoeken Verdere ontwikkelingen Tot besluit Literatuur 2 CRA-assessment Identificeren en vergroten van motivatie Achtergrondinformatie en informatie over middelengebruik CRA-functieanalyse 3 Sobriety Sampling 4 Gebruik van disulfiram binnen CRA 5 CRA-behandelplan Tevredenheidslijst Behandeldoelen 6 Training gedragsvaardigheden Training communicatieve vaardigheden Training probleemoplossende vaardigheden Training in vaardigheden: het weigeren van drank 7 Additionele CRA-technieken Loopbaanbegeleiding Oplossingsgerichte orintatie Prompt rule Training beperkte blootstelling Omkering van motivatie Zelfstandigheidstraining 8 Sociale activiteiten en vrijetijdsbesteding 9 CRA-relatietherapie Relatietevredenheidslijst Het formulier: 'Een perfecte relatie' Registratieformulier om dagelijks aardig te zijn 10 CRA-terugvalpreventie 11 Het CRA-perspectief Veelvoorkomende omissies bij de toepassing van CRA
CRA: breed toepasbaar De Community Reinforcement Approach (CRA) is een in de Verenigde Staten ontwikkelde gedragstherapeutische methode voor de behandeling van verslaving. Deze behandeling gaat uit van het gegeven dat mensen afhankelijk van middelen blijven doordat zij worden omgeven door een overmaat aan factoren die hun alcohol- of drugsgebruik bekrachtigen en hierbij aantrekkelijke, niet-verslavingsgebonden alternatieven in onvoldoende mate aanwezig zijn of zelfs ontbreken. CRA heeft als doel samen met de clint te werken aan een vervangende, nieuwe leefstijl die meer voldoening geeft dan hun middelengebruik. Inmiddels bestaat er ruimschoots bewijs dat CRA een effectieve behandeling voor clinten met verslavingsproblemen vormt. Tot op heden was er geen Nederlandstalige handleiding over CRA beschikbaar. Het Handboek voor de behandeling van alcoholverslaving voorziet in deze leemte. Deze gezaghebbende handleiding voor hulpverleners beschrijft helder en in detail de klinische praktijk van
CRA, de theoretische grondslag ervan, de ontwikkeling van CRA en het hiernaar verrichte onderzoek in de VS en in Europa. Voorts gaat het boek uitgebreid in op belangrijke CRA-procedures en biedt het vele voorbeelden van praktijkgesprekken die de procedures in deze methodiek illustreren. Voor alle afzonderlijke behandelonderdelen presenteren de auteurs een stappenplan. Ook geven zij nauwgezette aanwijzingen voor het uitvoeren van assessments en de behandeling van clinten. Aan de orde komen voorts problemen tijdens de gedragstherapie en strategien om deze te overwinnen.
Keywords: Alcoholisme -- Hulpverlening