Zorg om mensen met dementie : een handleiding voor verzorgenden. - Miesen, Bère, 1946- (Houten : Bohn Stafleu Van Loghum, 2008)
Dementie houdt veel meer in dan een teruggang van het geheugen. De vele misverstanden die er over dementie bestaan, maken het voor de zieke zelf en zijn naasten nog moeilijker. De ernst van dementie wordt vaak onderschat en mensen die aan een vorm van dementie lijden, ervaren daardoor een zeer intens en moeilijk op te heffen lijden. Zorg om mensen met dementie helpt aan de hand van verschillende thema's begrijpen hoe verschillend dementie kan uitpakken, hoe groot het lijden kan zijn en hoeveel verdriet en paniek een patiënt met dementie vaak meemaakt. Beter inzicht in wat er aan de hand is, maakt dat de momenten van contact tussen verzorgenden en mensen met dementie en hun familieleden in het werk kunnen leiden tot betere communicatie; en zo tot verlichting van hun lijdensdruk.
Dit boek vormt een (twee)eenheid met ‘Dement: zo gek nog niet'. Het gaat vooral in op de impact van de inhoud daarvan op verzorgenden en op ieder die in nauw contact treedt met mensen met dementie en hun familie. Het is met name die nabijheid die van verstrekkende betekenis is voor allen die bij het zorgproces betrokken zijn. In dit boek wordt geprobeerd inzicht te verschaffen in de thema's die de kwaliteit van dat contact bepalen. Beter inzicht in wat er bij alle ‘partijen' speelt, maakt het mogelijk dat momenten van contact in het werk uitgroeien tot een betere communicatie. Maar ook tot even zo vele ontmoetingen die de lijdensdruk van mensen met dementie en hun familie verlichten. . In dit boek worden thema's uitgewerkt zoals: adoptie, (tegen)overdracht. intimiteit en seksualiteit, (on)macht en agressief gedrag. (flaptekst)
1e dr. verschenen o.d.t. Dementie dichterbij (Cahiers ouderdom en levensloop; 34)
Keywords: Dementie -- Hulpverlening