Leven met een antisociale persoonlijkheid. - Scholing, Agnes, ....-; Wolters, Pascal, ....- (Houten : Bohn Stafleu Van Loghum, 2006)
Bijna iedereen overtreedt wel eens regels. We rijden door rood of met te veel drank op. Of we nemen voor eigen gebruik pennen en andere kantoordingetjes van het werk mee naar huis. De verleiding om regels te overtreden is voor veel mensen groot, omdat het - zeker op de korte termijn - voordeel oplevert. Als je erg ver gaat in het overtreden van regels en geen boodschap hebt aan het feit dat je anderen daarmee - vaak ernstig! - benadeelt, kan het zijn dat je lijdt aan een antisociale persoonlijkheidsstoornis. Op de lange termijn brengt deze stoornis ook voor jezelf doorgaans meer nadelen dan voordelen met zich mee. Misschien ben je op zoek naar hulp omdat je er niet meer tegen kunt dat je steeds met justitie in aanraking komt, werk en partner kwijtraakt of op een andere manier in de problemen raakt. Dit boek schetst hoe een antisociale persoonlijkheidsstoornis zich kan ontwikkelen. Daarnaast gaat het in op de hieraan verwante psychopathische stoornis. In combinatie met de beschrijving van
Mogelijke therapien biedt dit zelfhulpboek op een heldere manier inzicht in de problematiek van deze aandoeningen en mogelijke uitwegen. De talrijke citaten van verscheidene patiënten illustreren het geheel en vormen een bron van herkenning voor zowel mensen die aan deze stoornissen lijden als de mensen in hun naaste omgeving. Dit zelfhulpboek(je) wijst het anti-sociale type 'veelplegers' de weg naar hulpverlening in forensische poliklinieken. Ook de behandelmogelijkheden in een TBS-kliniek komen aan bod. De doelgroep bestaat uit circa 2-3 % van de bevolking: grofweg de helft van de gedetineerden heeft deze persoonlijkheidsstoornis: het meermaals en zonder compassie toebrengen van lichamelijke, geestelijke of financiële schade aan anderen. Rond het veertigste levensjaar ontstaat wel enig inzicht in de schade die men zichzelf aandoet. Dit boek biedt steun door compacte informatie te geven over het syndroom, vaak voorkomende complicaties (door onder meer verdovende middelen, ADHD, depressiviteit)
De manier waarop deskundigen de diagnose stellen, en oorzaken, onder andere in de opvoeding. Het boek biedt tevens een prognose voor familierelaties en werk, en zeven richtlijnen voor partners. Voorts een overzicht van behandelingsmogelijkheden: therapien en hun effectiviteit, instituties, adressen, telefoonnummers en literatuur. Tot slot een verklarende woordenlijst.
Keywords: Gedragsstoornissen