Omgaan met dementerenden : aanbevelingen vanuit het Qualidem-project. - Arts, Willem Frans Marie, ....-; Buntinx, Frank, 1950- (Antwerpen : Garant, 2007)
Dit boek bevat de aanbevelingen van het Qualidem-project, een onderzoeksproject op initiatief van het Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering dat werd uitgevoerd door een team van de K.U. Leuven en de Universiteit van Luik. Een deel van het project bestaat erin om voor een aantal klinische problemen, waaronder angst en depressie bij dementerenden, richtlijnen te ontwikkelen voor hulpverleners. Het project moet een consensus formuleren die nadien getoetst wordt op zijn haalbaarheid in de praktijk. In een eerste fase ontwikkelden de medewerkers een ontwerpconsensus die vervolgens werd voorgelegd aan een multidisciplinaire groep van zowel onderzoekers als veldwerkers. Zij moesten de ontwerpen beoordelen met een aantal criteria. De uiteindelijke ontwerptekst werd dan nog eens voorgelegd aan externe experten en onderworpen aan een steekproef van hulpverleners.
De tekst werd geformuleerd in de vorm van stellingen. In het eerste deel komen depressie en angst bij dementerende mensen uitvoerig aan bod. Vooral oorzaken en de verschillende behandelingen krijgen aandacht. Het tweede deel gaat dieper in op de ondersteuning van mantelzorgers van dementerende personen. Hier bespreken de auteurs o.m. aspecten als zorgbelasting, de situatie van de mantelzorger, vorming en ondersteuning. Een derde deeltje bespreekt psychotische symptomen bij dementerenden. Elk deel wordt afgesloten met een uigebreide reeks noten en een literatuurlijst. Omdat de doelgroep van dit boek zeer verscheiden is, hebben de auteurs bijzondere aandacht besteed aan het begrijpelijk formuleren en vermijden ze vakjargon. Dit boek is bedoeld voor alle hulpverleners uit de thuiszorg en de residentiële zorg die betrokken zijn bij de zorg voor dementerende mensen. Het is zowel geschikt voor professionele hulpverleners als voor mantelzorgers. Een kwalitatief hoogstaand standaardwerk, dat o.m. door de grondige voorbereiding niet mag ontbreken in opleidingen en in de praktijk van professionele hulpverleners.
Tegelijk met het verouderen van de populatie is er een significante toename van het absolute aantal ouderen met de ziekte van Alzheimer of andere vormen van dementie. Dementie gaat gepaard met een progressieve cognitieve achteruitgang en een hoge prevalentie van gedrags- en psychologische problemen. De geneeskunde evolueert aan een zodanig ritme dat het voor een individuele zorgverlener onmogelijk wordt om nog een volledig overzicht te houden van het eigen vakgebied. Met de ontwikkeling van aanbevelingen, richtlijnen, standaarden en consensussen wil men tegemoet komen aan deze behoefte en tracht men een kwaliteitsvolle zorg maximaal te ondersteunen. Een onderdeel van deze zorg richt zich op gedragsproblemen bij dementerenden. Deze problemen moeten eerst zo helder mogelijk worden gemaakt om er een oplossing te kunnen aan bieden. Dit brengt ze in kaart en benoemt ze. Hieruit volgen conclusies en stellingen. Dit werk is bedoeld voor alle hulpverleners die betrokken zijn bij de zorg voor dementerenden.
Keywords: Dementie -- Hulpverlening; Dementie; Gedragsstoornissen -- Dementie