Geen eind aan mijn pijn : over uitzichtloos psychisch lijden. - Haekens, An, ....-; Hermans, Jill, ....- (Antwerpen : Garant, 2008)
Leven met een ernstige en langdurige psychi(atri)sche aandoening is voor vele patiënten en hun families een bijzonder moeilijke opdracht en gaat vaak gepaard met gevoelens van wanhoop en uitzichtloosheid. Dit confronteert ook hulpverleners met hun eigen gevoel van machteloosheid. Ze vinden niet altijd het juiste antwoord in hun vertrouwde (psycho)therapeutisch arsenaal. Ook specifieke situaties dienen zich aan. Zo is onder strikte voorwaarden euthanasie wettelijk aanvaardbaar. De vraag ernaar vormt dan ook een belangrijke uitdaging. Welk antwoord geven aan deze patiënten en hun omgeving? En is er bij voorbeeld plaats voor palliatie en wat houdt dat dan in?
Inhoudsopgave : > 1. Waarom is mijn pijn niet te helen? Vele gezichten van het lijden als kwaad > 2. Suïcide, einde van het lijden? > 3. "Hoop doet leven": functie en betekenis van hoop in (uitzichtloos) lijden > > 4. Autonomie, psychisch lijden en euthanasie > 5. Uitzichtloos psychisch lijden en de vraag naar euthanasie: een psychiatrisch-ethische visie > 6. Palliatieve psychiatrie: enkele casussenrein > 7. Humane psychiatrie in tijden van neurowetenschappen
Keywords: Geestelijke gezondheidszorg; Psychische stoornissen