Voldongen feit? : opvang en begeleiding van buitenlandse, niet-begeleide minderjarigen. - Cloet, Margot, ....- (Antwerpen : Garant, 2007)
In dit boek gaat de Belgische pedagoge Margot Cloet in op de opvang en begeleiding van buitenlandse, niet-begeleide minderjarigen, een onderwerp waarover nog niet veel geschreven is. Het boek is gebaseerd op praktijkervaring van hulpverleners en verhalen van de jongeren zelf. Eerst wordt aandacht besteed aan de juridische term 'buitenlandse, niet-begeleide minderjarige' en aan de voorgeschiedenis van het beleid op dat vlak. Vervolgens wordt zeer concreet ingegaan op de opvang en de begeleiding. Daarbij wordt eerst de basishouding beschreven die men dient aan te nemen in de begeleiding, om vervolgens in te gaan op de verschillende vormen van begeleiding. Het resultaat is een praktijkgericht boek, dat ook theoretisch goed onderbouwd is. Heikele punten worden bespreekbaar gemaakt en er wordt zowel rekening gehouden met de gevoeligheid van de minderjarigen als die van de hulpverlener. Door het gebruik van duidelijke casussen kan het boek bovendien ook gebruikt worden als een werkinstrument. Het betoog is geïllustreerd met schema's en foto's. Een aanrader voor mensen in het werkveld.
Keywords: Minderjarige vluchtelingen -- Jeugdzorg