Het psychiatrisch onderzoek. - Hengeveld, Michiel W. (Michiel Willem), 1945-; Schudel, W. J., ....- (Utrecht : De Tijdstroom, 2007)
Inhoudsopgave 1 De rangschikking van psychopathologische symptomen 2 De anamnese en heteroanamnese 3 De psychiatrische onderzoeksmethoden 4 Observatie 5 Exploratie 6 Testen 7 Het onderzoek bij bijzondere groepen patiënten 8 Van onderzoek naar diagnose De eerste twee drukken bleken buitengewoon gewild. Wonderlijk of logisch? Wonderlijk, omdat er tegenwoordig immers tal van in mindere of meerdere mate gestructureerde interviews, beoordelingsschalen, screeningsinstrumenten enzovoorts beschikbaar zijn die de indruk wekken dat het betrouwbaar (leren) vaststellen van psychopathologie bij patiënten in de psychiatrie geen probleem meer hoeft te zijn. Wonderlijk ook, omdat er voldoende Engelstalige, maar ook Nederlandstalige, leerboeken en handboeken psychiatrie zijn waarin de symptomen van psychiatrische stoornissen worden beschreven. Toch is het logisch, omdat alle meetinstrumenten zijn ontwikkeld voor wetenschappelijk onderzoek en maar beperkt toepasbaar zijn in de psychiatrische praktijk van alledag. Daarom bestaat er behoefte aan een boek dat systematisch beschrijft hoe psychische klachten en psychiatrische symptomen worden onderzocht en opgeschreven. Het is logisch, omdat de psychiatrische leerboeken onvoldoende of tegenstrijdige informatie verschaffen over de betekenis van veel in de psychiatrie gebruikte termen. Daarom bestaat er behoefte aan een boek dat de definities geeft van alle in de hedendaagse prakijk toegepaste psychopathologische begrippen.
Keywords: Psychiatrisch onderzoek