Gids voor herstel van eetstoornissen. - Noordenbos, Greta, 1951-; Vanderlinden, Johan, ....- (Utrecht : De Tijdstroom, 2007)
Eetstoornissen als anorexia nervosa, boulimia nervosa en eetbuistoornissen zijn vaak erg hardnekkig. Herstel is een moeizaam en langdurig proces. Dit boek geeft inzicht in het herstelproces van mensen met een eetstoornis. Hoe verloopt dit proces? Wat maakt het voor eetstoornispatiënten zo moeilijk om hun eetgedrag te veranderen? Waardoor raken ze uiteindelijk gemotiveerd om te herstellen? Welke angsten moesten ze overwinnen? Wat zijn voor hen de belangrijkste criteria voor herstel? Hoe kan voorkomen worden dat ze terugvallen in hun oude eet- en denkpatroon? Deze vragen worden uitvoerig beantwoord. Doordat in Gids voor herstel van eetstoornissen veel ex-patiënten aan het woord komen die vertellen over hun herstelproces, wordt duidelijk dat niet alleen herstel van eetgedrag en gewicht belangrijk is, maar dat ook het krijgen van meer zelfvertrouwen en eigenwaarde essentieel is. Verder zijn het uiten van gevoelens en behoeften en het beter opkomen voor zichzelf belangrijke elementen bij het herstel. Ook vermindering van faalangst en perfectionisme zijn belangrijk, evenals het krijgen van een positievere lichaamsbeleving en de verbetering van sociale contacten. De ervaringen van ex-patiënten kunnen als voorbeeld en gids functioneren voor mensen met een eetstoornis. Dit boek is niet alleen bedoeld voor patiënten, maar ook voor eenieder die op de een of andere manier met een eetstoornis te maken heeft, zoals hulpverleners en ouders, partners, vrienden en vriendinnen van patiënten.
Dit werk, geschreven door een universitair docent klinische psychologie te Leiden, is zeer uitgebreid en volledig in de informatie over de eetstoornissen anorexia nervosa, boulimia nervosa en eetbuienstoornis. Er wordt onder andere ingegaan op de risicofactoren, gevolgen en de behandeling (meer aspecten) van een eetstoornis en daarnaast het vinden van een goede therapeut. Een overzichtelijk en gestructureerd ingedeeld boek met enkele tekeningen. Naast de theorie over eetstoornissen, bevat het boek oefeningen voor patiënten en zijn er stukjes geschreven door (ex-)patiënten. Deze korte stukjes verhelderen de theorie en geven herkenning voor wie met eetstoornissen te maken heeft. Daarnaast is een hoofdstuk gewijd aan belangrijke vragen/antwoorden.
Keywords: Eetstoornissen