Palliatieve zorg : Nederland en Vlaanderen in beeld. - Echteld, Michael A., ....-; Deliens, Luc, 1959-; Onwuteaka-Philipsen, Bregje D., ....- (Utrecht : De Tijdstroom, 2008)
Mede door de voortschrijdende vergrijzing van de samenleving geniet de palliatieve zorg - zorg voor ongeneeslijk zieken en hun naasten - toenemende belangstelling. Voor een jong werkgebied als de palliatieve zorg is de ontwikkeling van goed wetenschappelijk onderzoek van groot belang. Alhoewel Nederland en Vlaanderen uitstekend wetenschappelijk onderzoek produceren, blijkt deze kennis haar weg naar de werkvloer slecht te vinden. Dit boek wil een brug slaan tussen onderzoek en praktijk op het gebied van palliatieve zorg, door wetenschappelijk onderzoek van goede kwaliteit toegankelijk te maken voor professionele zorgverleners en vrijwilligers in de palliatieve zorg. Drieëntwintig Engelstalige, in wetenschappelijke vakbladen gepubliceerde artikelen zijn geselecteerd, vertaald in het Nederlands en in begrijpelijke taal opgeschreven in dit boek. Het is een zo breed mogelijke selectie van recente artikelen van Nederlandse en Vlaamse auteurs. De artikelen zijn onderverdeeld in vijf thema's: (1) problemen, (2) behandeling en zorg, (3) medische beslissingen rond het levenseinde, (4) beleid en plaats van zorg, en (5) zorg bij pasgeborenen en kinderen. Vanuit het expertisecentrum palliatieve zorg VU Amsterdam is een bewerking gemaakt van 23 wetenschappelijke artikelen over aspecten van palliatieve zorg in Nederland en Vlaanderen. Op deze wijze probeert men diverse kanten van het onderwerp beter bekend te maken bij een groter publiek. De redactie is daarbij zorgvuldig te werk gegaan. Er is een verdeling gemaakt in vijf onderdelen: problemen, behandeling, medische beslissingen rond het levenseinde, beleid en de plaats van levenseindezorg, en pasgeborenen en kinderen. Met name de combinatie van opvattingen uit de twee landen is interessant. Er is kennelijk een zekere sponsoring geweest van de uitvaartfirma Monuta. Een mooi uitgegeven boek, nuttig om kennis van te nemen en, ofschoon het gaat om wetenschappelijke artikelen, goed leesbaar voor iedereen.
Keywords: Palliatieve zorg -- Nederland; Palliatieve zorg -- Vlaanderen